Αυστρία: Στέλεχος της αντικατασκοπείας χρηματιζόταν από τη Ρωσία – Πώς επηρεάζεται το προεκλογικό σκηνικό

Η σύλληψη ανώτερου αξιωματούχου της αυστριακής αντικατασκοπείας, που φέρεται ότι αντάλλαξε κρατικά μυστικά έναντι χρημάτων που έλαβε από το καθεστώς Πούτιν, αναστατώνει την αυστριακή πολιτική ενόψει των εθνικών εκλογών και εδραιώνει τη φήμη της χώρας ως καταφυγίου κατασκόπων.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αργά την Τρίτη στη Βιέννη. Η συνάντηση ακολουθεί τη σύλληψη στα τέλη Μαρτίου του Egisto Ott, 61 ετών, Αυστριακού κατασκόπου που φέρεται να εργαζόταν επίσης για τη Ρωσία.

Ο Ott αρνείται σθεναρά ότι εργαζόταν για τη Ρωσία.

“Η κατάσταση ασφαλείας στη χώρας μας πρέπει να αξιολογηθεί και να διευκρινιστεί”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο κεντροδεξιός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. “Πρέπει να αποτρέψουμε τα ρωσικά δίκτυα κατασκοπείας από το να απειλούν τη χώρα μας διεισδύοντας ή εκμεταλλευόμενα πολιτικά κόμματα ή δίκτυα”.

Με τις βουλευτικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν το αργότερο έως τον Οκτώβριο, οι κυβερνώντες συντηρητικοί (Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα) της Αυστρίας χρησιμοποιούν το σκάνδαλο για να παρουσιάσουν τους ακροδεξιούς λαϊκιστές ως κίνδυνο για την ασφάλεια λόγω των γνωστών από παλαιότερα διασυνδέσεων με το κόμμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, απορρίπτει τις κατηγορίες.

“Το Λαϊκό Κόμμα θα βασιστεί σε αυτό το θέμα μέχρι και καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αργότερα φέτος”, δήλωσε ο Μάρκους Χάου, αναλυτής γεωπολιτικών κινδύνων στο VE Insight.

Το σκάνδαλο, ωστόσο, θέτει την Αυστρία για άλλη μια φορά στο μικροσκόπιο των δυτικών εταίρων της που ανησυχούν για αδύναμα σημεία που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το Κρεμλίνο. Ενώ η Αυστρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1995, παρέμεινε εκτός της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ακόμη και τη στιγμή που άλλες προηγουμένως ουδέτερες χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία έσπευσαν να ενταχθούν στη Συμμαχία στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κατασκοπευτική δραστηριότητά στην Αυστρία ήταν ιδιαίτερα αυξημένη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, καθώς κατάσκοποι αναζητούσαν προσβάσεις σε σημαντικούς θεσμούς που εδρεύουν στη Βιέννη, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών.

“Οι πολύ περιορισμένες νομικές επιλογές οι οποίες είναι διαθέσιμες για την καταπολέμηση της κατασκοπείας οδηγούν σε εξαιρετικά υψηλή συχνότητα παρουσίας ξένων υπηρεσιών πληροφοριών και μυστικών υπηρεσιών στη χώρα”, ανέφερε στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της η Διεύθυνση Κρατικής Προστασίας και Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αυστρίας.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Άλμα Ζάντιτς ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα νομικά κενά που επιτρέπουν την κατασκοπεία – εφόσον δεν στρέφεται κατά της Αυστρίας – πρέπει να ενισχυθούν.

Οι εισαγγελείς ερευνούσαν τις διασυνδέσεις του Ott με τη Ρωσία από το 2017, όταν άρχισε να παρακολουθεί τις κινήσεις ενός Ρώσου πρώην πράκτορα που είχε αποστατήσει από το καθεστώς του Κρεμλίνου, σύμφωνα με αντίγραφο του εντάλματος σύλληψης 86 σελίδων που ήλθε σε γνώση του Bloomberg. Μετά από μια σύντομη αναστολή και τοποθέτηση σε άλλο πόστο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι συνέχισε τη διακίνηση απόρρητων πληροφοριών για μετρητά.

Το ένταλμα σύλληψης ισχυρίζεται ότι, μεταξύ άλλων, ο Ott:

-Παρείχε ευαίσθητες πληροφορίες στον φυγόδικο της Wirecard, Jan Marsalek, ο οποίος καταζητείται για απάτη και είναι ύποπτος για διασυνδέσεις με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

-Παρέδωσε δεδομένα κινητών τηλεφώνων αρκετών ανώτερων Αυστριακών αξιωματούχων

-Συνέλεξε πληροφορίες για άτομα που ενδιαφέρουν τη Ρωσία και μοιράστηκε μερικά από αυτά τα ευρήματα με τον Marsalek

-Έδωσε στον Marsalek τη διεύθυνση του ερευνητή δημοσιογράφου του ιστότοπου Bellingcat, Christo Grozev, στη Βιέννη. Μια ομάδα υπό τις εντολές του Marsalek εισέβαλε αργότερα στο διαμέρισμα του Grozev απ’ όπου έκλεψε ένα φορητό υπολογιστή και ένα USB stick.

– Βοήθησε τον Marsalek να μεταφέρει λαθραία στη Μόσχα έναν κλεμμένο φορητό υπολογιστή SINA, μια συσκευή που χρησιμοποιείται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη μετάδοση κρυπτογραφημένων πληροφοριών

– Συνέταξε μια ανάλυση με συστάσεις για βελτίωση μετά τη δολοφονία ενός Τσετσένου αντιφρονούντος το 2019 στο Βερολίνο κατόπιν εντολής των ρωσικών αρχών.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα