Αστάθεια στο χρηματιστήριο Αθηνών

Αστάθεια με συχνές αλλαγές προσήμου καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων και χαμηλών συναλλαγών, προκειμένου να κερδίσει χρόνο έως ότου υπάρξουν απτά δείγματα της νέας κυβερνητικής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,21% στις 871,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.154,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,02% στις 749,79 μονάδες.

Η πλάγια κίνηση που ακολουθεί μετά τις εκλογές η αγορά συντηρείται και σήμερα, με τα μηνύματα να είναι αυτά της αναμονής.

Στο μεταξύ το κλίμα και στις διεθνείς αγορές δεν έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πιθανότατα θα δώσει ένα σαφέστερο guidance σχετικά με τα σχέδιά της για τη νομισματική πολιτική. Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει να υπάρξουν ανακοινώσεις τόσο για τα επιτόκια όσο και για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, οι οποίες όμως θα αφορούν κινήσεις που θα έρθουν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Όπως επισημαίνεται από εγχώριους αναλυτές, η ελληνική αγορά παραμένει στο ραντάρ των ξένων επενδυτών, ωστόσο οι μεγάλες αποδόσεις του πρώτου εξαμήνου έχουν ανακόψει την εισροή νέων κεφαλαίων. Και αυτό φαίνεται και στους ημερήσιους τζίρους της τρέχουσας εβδομάδας, η οποία βέβαια συμπίπτει και με το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, στο οποίο παραδοσιακά οι ρυθμοί πέφτουν.

Για να μπορέσει το ΧΑ να προσελκύσει νέα κεφάλαια, τα οποία θα τοποθετηθούν με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να δώσει δείγματα μεταρρυθμίσεων που έχουν αναπτυξιακό πρόσημο. Με αυτόν τον τρόπο θα κινητοποιηθούν κεφάλαια που επενδύουν στο value investment και στις προοπτικές εισηγμένων και κλάδων. Και οι κλάδοι που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι τόσο ο κατασκευαστικός όσο και ο ενεργειακός, καθώς και σε δεύτερο πλάνο ο τραπεζικός.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάκτωρ σημειώνει άλμα 5,84%, με τη ΓΕΚ Τέρνα να ενισχύεται κατά 2,09%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, ΟΤΕ, Eurobank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Cenergy και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή ο ΑΔΜΗΕ και η Motor Oil.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς και η Coca Cola είναι τα δύο μεγάλα βαρίδια της αγοράς, καθώς σημειώνουν απώλειες 1,19% και 1,06% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Aegean, Φουρλής, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και Λάμδα.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα