Αστάθεια στο χρηματιστήριο Αθηνών

Αστάθεια με εναλλαγές προσήμου καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από τη χθεσινή συνεδρίαση εμφανίζει σημάδια κόπωσης στην ανοδική του πορεία, με τους profit takers να κάνουν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,12% στις 726,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,16% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.891,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,71% στις 591,66 μονάδες.

Η αγορά περιμένει να βγει λευκός καπνός στο μέτωπο του νέου νόμου για την προστασία πρώτης κατοικίας, καθώς οι «θεσμοί» δεν δίνουν ακόμη το πράσινο φως για να κλείσει η συμφωνία και το σχέδιο νόμου να πάει προς ψήφιση στη Βουλή. Είναι άλλωστε ένας καταλύτης που θα κρίνει πολλά από την μελλοντική πορεία του τραπεζικού κλάδου.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, η μεγάλη ένσταση των «θεσμών» έγκειται στο ότι αμφισβητούν τη δυνατότητα αντικειμενικής αξιολόγησης των επαγγελματιών που θα αιτηθούν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, όχι για στεγαστικό, αλλά για επιχειρηματικό δάνειο. Από τη μεριά τους οι τράπεζες θέλουν να κλείσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εκκρεμότητες του νέου νόμου Κατσέλη, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που τώρα εμφανίζουν στασιμότητα.

Πάντως, οι εγχώριοι αναλυτές, μιας και το εν λόγω μέτωπο παραμένει ανοιχτό, δεν αποκλείουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών λόγω των βραχυπρόθεσμων κερδών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά σε διόρθωση. Βέβαια, η συνεχιζόμενη υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, με το δεκαετές να είναι στο 3,73%, δεν αποκλείεται να προσφέρει κάποια στήριξη στην αγορά.

Επίσης, σημαντική στήριξη παρέχει και η νέα ανάλυση της Deutche Bank, η οποία διατήρησε τη σύσταση buy (αγορά) σε Εθνική και Alpha Bank και hold (διακράτηση) σε Πειραιώς, αυξάνοντας όμως σημαντικά τις τιμές – στόχους. Η τιμή στόχος για την Alpha Bank αυξήθηκε στα 1,90 ευρώ, από 1,50 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς στα 1,50 ευρώ από 0,70 ευρώ, ενώ για την Εθνική η τιμή στόχος αυξήθηκαν στα 2,10 ευρώ, από 1,40 ευρώ προηγουμένως.

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΧΑΕ (που ανακοίνωσε χτες τα αποτελέσματά της) και η Πειραιώς σημειώνουν κέρδη 1,97% και 1,64% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Σαράντης, Eurobank, Coca Cola, Grivalia, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, η Motor Oil υποχωρεί κατά 1,38% και ο ΟΛΠ κατά 1,08%, ενώ κάτω του 1% είναι η πτώση σε Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Βιοχαλκο, ΟΤΕ, Λάμδα και Aegean.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα