Αστάθεια με εναλλαγές προσήμου στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπιες διακυμάνσεις σημειώνονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να αφομοιώσει τα νέα υψηλά έτους των 901,58 μονάδων που άγγιξε την Παρασκευή έστω και με οριακή άνοδο.

Υπενθυμίζεται ότι συνήθως ο Δεκέμβριος «ανήκει» στους Έλληνες θεσμικούς, καθώς όπως σημειώνουν οι αναλυτές, γίνεται «εσωτερική» μάχη για τις αποδόσεις του κλεισίματος του έτους.

Αν και ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με μικρές απώλειες, στη συνέχεια κατέβαλλε προσπάθειες να κινηθεί υψηλότερα από το «ρεκόρ» της Παρασκευής, ενώ οι εναλλαγές προσήμων είναι συνεχείς και κινείται στις 900,62 μονάδες με πτώση 0,11%. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,8 εκατ. ευρώ με το συνολικό όγκο να διαμορφώνεται στα 2,8 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση της τάξης του 0,1%% στις 2.272,46 μονάδες, η μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύεται κατά 0,03% στις 1.206,28 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,26% στις 901,54 μονάδες με την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο +0,33%, την Πειραιώς στο +0,31%, την Eurobank να υποχωρεί κατά 0,94% και την Alpha Bank να κινείται στο -0,21%.

Στα υπόλοιπα blue chips η εικόνα είναι μικτή, με τις Ελλάκτωρ (+0,91%), ΕΧΑΕ (+1,20%), ΟΛΠ (+0,44%) και Μυτιληναίος (+0,30%) να ξεχωρίζουν ανοδικά, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται η ΔΕΗ η οποία υποχωρεί κατά 2,66%, ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στο -0,81% και η Lamda Development στο -0,42%.

Σημαντικό στοιχείο για τη συνέχεια είναι πως παρά τα μεγαλύτερα κέρδη που σημειώνει παγκοσμίως το Χρηματιστήριο Αθηνών, που φτάνουν το 47% σχεδόν για τον Γενικό Δείκτη, το 41% για τον FTSE25 και το 105% για τον τραπεζικό κλάδο, οι επενδυτικοί οίκοι συστήνουν τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά κατατάσσοντάς την μεταξύ αυτών που θα ξεχωρίσουν και το 2020. Ειδικά τη στιγμή που οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παρά το ιλιγγιώδες ράλι φέτος, δεν έχουν ακόμη υπερβεί τις τιμές που είχαν κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου (πλην της Εθνικής Τράπεζας που την έχει ξεπεράσει οριακά).

Αξίζει να σημειώσουμε πως εκτός του νομοσχεδίου για το σχέδιο «Ηρακλής» και τις εξελίξεις με το Ελληνικό, οι χρηματιστηριακές «εκκρεμότητες» που απομένουν είναι αρκετές: Φορολογικό νομοσχέδιο, ΑΕΠ γ΄ τριμήνου, πώληση ΔΕΠΑ καθώς και το Eurogroup αυτής της εβδομάδας, αναμένεται να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον σε ένα μήνα όπου οι επενδυτικές διαθέσεις εποχικά μετριάζονται ενόψει των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Επομένως, σύμφωνα και μετις εκτιμήσεις της Beta Securities, η χρονιά υπό προϋποθέσεις μπορεί να κάνει ένα δυνατό φινάλε, εφόσον πάψουν κάποιες από τις εν λόγω εκκρεμότητες να αποτελούν πηγές αβεβαιότητας.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα