Αστάθεια και νευρικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Έντονη νευρικότητα με αρκετές εναλλαγές προσήμου στους τίτλους είναι η εικόνα που εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες έναντι των αντίρροπων δυνάμεων, παρακολουθώντας παράλληλα και την έκδοση του 7ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,08% στις 852,02 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.112,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,04% στις 740,38 μονάδες.

Το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ελληνικό ομόλογο άνοιξε σήμερα το πρωί, με την αγορά να αναμένει το κατά πόσο η πρόσφατη βελτίωση στις αποδόσεις θα αποτυπωθεί και στην έκδοση. Δηλαδή το κατά πόσο αυτή η βελτίωση αντανακλά το πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα και δεν είναι αποτέλεσμα του άκρατου κυνηγιού αποδόσεων που επικρατεί παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων το 2019 (τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο με 5ετές και 10ετές ομόλογο), με τις οποίες κάλυψε περίπου το 70% του φετινού προγράμματος δανεισμού του. Μένει επομένως να φανεί εάν η κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο των «ποιοτικών επενδυτών» και εάν η κάλυψη της έκδοσης από θεσμικούς επενδυτές θα δώσει και το «στίγμα» της αξιοπιστίας προς τα ελληνικά ομόλογα.

Η έκδοση αυτή δεν αποκλείεται να δώσει και το σήμα περαιτέρω αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις που έχουν οριστεί από τους οίκους είναι οι εξής: στις 2 Αυγούστου από Fitch, στις 23 Αυγούστου από Moody’s, στις 25 Οκτωβρίου από S&P και την 1η Νοεμβρίου από τον καναδικό οίκο DBRS. Ωστόσο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα επίσπευσης μιας αξιολόγησης εάν το «επιβάλουν» οι εξελίξεις.

Την ίδια ώρα όμως, η εστίαση παραμένει στις κινήσεις της νέας κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, με την παρουσία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ στην Αθήνα να αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το βλέμμα στρέφεται στα σήματα που θα δοθούν στο «στρατόπεδο» των εταίρων, καθώς στη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ρέγκλινγκ θα τεθούν επί τάπητος οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά και η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθείται από την κυβέρνηση.

Στο ταμπλό τώρα, στηρίξεις λαμβάνει η αγορά από τα ανώτερα του 1% κέρδη σε Εθνική, Μυτιληναίο, Cenergy, ΕΧΑΕ, Πειραιώς και ΟΛΠ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχαλκο, Eurobank, ΟΠΑΠ, Aegean, Λάμδα, ΟΤΕ, Alpha Bank και Τιτάν.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης χάνει 3,22%, με τη ΔΕΗ να είναι στο -2,45%. Απώλειες 1,66% και 1,32% σημειώνουν οι ΓΕΚ Τέρνα και Coca Cola, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ. Χωρίς μεταβολή ο Ελλάκτωρ.

Σχετικά Νέα