Αστάθεια και απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Επιλεκτικές και ιδιαιτέρως “μετρημένες” είναι οι κινήσεις σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ζυγίζει τις ισορροπίες του λίγο πάνω από τις 880 μονάδες, με τα πρόσημα να είναι μοιρασμένα και ευμετάβλητα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,13% στις 884,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,93 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,30% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.185,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,25% στις 773,34 μονάδες.

Μπορεί το Χρηματιστήριο να ανέκαμψε πάνω από τις 880 μονάδες, αλλά οι πωλητές παραμένουν ιδιαίτερα κινητικοί ιδίως σε τίτλους που εμφανίζουν κέρδη. Μετά από ένα τριήμερο ανόδου, είναι εύλογο να έχουν το προβάδισμα οι profit takers, οι οποίοι μετεκλογικά προσπαθούν να ενθυλακώσουν κέρδη χωρίς να διαρρήξουν τα όρια της συσσώρευσης σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Και σε αυτό το μοτίβο βέβαια ρόλο έπαιξε και η χθεσινή εμφάνιση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αν και επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την πρόθεση να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, και κατ’ επέκταση η ελληνική, απέφυγε να δώσει περισσότερη σαφήνεια για τα σχέδια που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, αφήνοντας την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα στην αβεβαιότητα.

Είναι σαφές ότι μετεκλογικά η αγορά χρειάζεται νέα κεφάλαια για να μπορέσει να διαφύγει με θετικό τρόπο της συσσώρευσης, με τους περισσότερους αναλυτές να είχαν εναποθέσει τις προσδοκίες τους στο κλίμα που δημιουργούσαν οι όποιες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ.

Αντ’ αυτού οι ανώτεροι τραπεζικοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης δεν έδωσαν το σήμα ενός νέου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης, ανακόπτοντας τα όποια επενδυτικά σχέδια για τοποθετήσεις σε μια αγορά που δεν έχει εξαλείψει τους κινδύνους, όπως είναι η ελληνική.

Στο ταμπλό τώρα, το -1,15% της Eurobank βαραίνει τον γενικό δείκτη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Φουρλής, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Βιοχαλκο, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Titan, ΟΑΠΠ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ ξεχωρίζει θετικά με το +1,40% που σημειώνει, με τις Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Λάμδα, Cenergy, Alpha Bank, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Πειραιώς να καταγράφουν μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή η Aegean.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα