Αρνητικά πρόσημα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιμένουν στη στρατηγική που ακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, πιέζοντας εκ νέου τον Γενικό Δείκτη κάτω από τα επίπεδα των 830 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,42% στις 828,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,65% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.028,43 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,84% στις 687,88 μονάδες.

Αν και το χθεσινό κλείσιμο, με το θετικό πρόσημο που διαμορφώθηκε στις δημοπρασίες, άφησε στους επενδυτές μια θετική προσδοκία για το τέλος που μπορεί να έχει ένας “άσχημος” μήνας για το ΧΑ, η αγορά δείχνει ανήμπορη να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις, καθώς ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε πτωτική τροχιά.

Μια τροχιά που δεν μπορεί να ανακοπεί, αν και υπάρχουν σποραδικοί περιορισμοί, εξαιτίας, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές, του δύσκολου διεθνούς χρηματιστηριακού τοπίου. Όπως επισημαίνεται σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, η παρουσία των ξένων χαρτοφυλακίων στην ελληνική αγορά, ενώ στο προηγούμενο επτάμηνο είχε τροφοδοτήσει το μεγάλο ράλι ανόδου, πλέον είναι και αυτή που “ρίχνει” την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι εξελίξεις γύρω από τον εμπορικό πόλεμο, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, είναι οι λόγοι που τροφοδοτούν την αναδίπλωση των μεγάλων χαρτοφυλακίων από τις μετοχικές αγορές παγκοσμίως. Και σε αυτή τη ροή η περιφερειακή και αναδυόμενη ελληνική αγορά, η οποία βέβαια έχει δώσει και σημαντικές αποδόσεις, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη.

Εκεί αποδίδεται η αδυναμία του ΧΑ να επανέλθει στα επίπεδα που άρχισε τον Αύγουστο, δηλαδή κοντά στις 900 μονάδες, και παλεύει να κρατήσει τις 800 μονάδες, οι οποίες ήδη έχουν δοκιμαστεί το τελευταίο διάστημα. Βέβαια, μέσα στις τελευταίες ημέρες υπάρχουν μικρές εξελίξεις που τροφοδοτούν τις άμυνες, εντούτοις η σιγή που αποφάσισαν να έχουν οι οίκοι αξιολόγησης δεν βοήθησαν πολύ στο να εκδηλωθεί κάποια ισχυρή αντίδραση, με τον Αύγουστο να οδεύει να κλείσει με σημαντικές απώλειες.

Στο ταμπλό, η Eurobank και η Alpha Bank σημειώνουν απώλειες λίγο πάνω από το 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς και Aegean. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχαλκο, Motor Oil, Μυτιληναίος, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, ΔΕΗ και Cenergy σημειώνουν κέρδη 1,13% και 1,62% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Titan, Λάμδα, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή ο ΑΔΜΗΕ και ο Φουρλής.

Σχετικά Νέα