Αρνητικά πρόσημα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει το αρνητικό διεθνές κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα, αλλά και τους πωλητές που ενεργοποιήθηκαν για ακόμη μία φορά στα επίπεδα των 900 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,34% στις 883,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,37% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.182,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,03% στις 787,09 μονάδες.

Στο διεθνές sell-off υποκύπτει το Xρηματιστήριο

Το ΧΑ προσπαθεί να αντισταθεί στις πιέσεις που “εισάγονται” από τις διεθνείς αγορές, την ώρα που πολλά ξένα χαρτοφυλάκια ενθυλακώνουν τη ρευστότητά τους με αφορμή τις νέες προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς την Κίνα. Ο ίδιος ανέφερε ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς 10% σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολ. ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο.

Οι νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δεν θα αποφύγουν τελικά την περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής τους αντιπαράθεσης, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Οι δείκτες στη Wall Street υποχώρησαν αμέσως μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Τραμπ, ενώ μεγάλες απώλειες γνώρισαν σήμερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης μετά και την αποτυχημένη προσπάθειά του να διαπεράσει τις 900 μονάδες χτες, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενεργοποίησε τους πωλητές, οι οποίοι προχωρούν σε γρήγορη και άμεση ενθυλάκωση των κερδών τους. Είναι σαφές άλλωστε το τελευταίο διάστημα ότι η αγορά κινείται πιο επιφυλακτικά στις ανοδικές συνεδριάσεις και πιο μαζικά στις πτωτικές, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει σε μια πλάγια κίνηση όσο αφομοιώνει τα υψηλά 4,5 ετών.

Το ίδιο μοτίβο είχε επαναληφθεί και στις αρχές του Ιουλίου, όταν ο Γενικός Δείκτης “ακούμπησε” τις 900 μονάδες ενδοσυνεδριακά στις 8 Ιουλίου, για να διορθώσει τις επόμενες ημέρες μέχρι τις 838 μονάδες. Βέβαια, μπορεί η τρέχουσα εν εξελίξει διόρθωση να περιοριστεί, δεδομένου του ότι το βράδυ σήμερα αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, με την εγχώρια αγορά να περιμένει να δει τις λεπτομέρειες της έκθεσης.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 4,11%, με τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Alpha Bank να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 3% και τις ΔΕΗ, Eurobank και Εθνική με πτώση ανώτερη του 2%. Άνω του -1% κινούνται οι Βιοχαλκο, Jumbo, Cenergy, Tit;an, Ελλάκτωρ και Λάμδα.

Υπό έλεγχο και κάτω από το 1% συντηρούν τις απώλειες τους οι Aegean, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Motor Oil και Φουρλής, με μόνη την ΕΧΑΕ να είναι στο +0,20%.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα