

Μεγάλη στροφή στις πολιτικές επιλογές τους έκαναν στις προεδρικές εκλογές οι πολίτες της Σρι Λάνκα.
Νέος πρόεδρος της χώρας αναδείχθηκε ο Ανούρα Κουμάρα Ντισαναϊκε, αριστερός πολιτικός με μαρξιστικές καταβολές, που ηγήθηκε της συμμαχίας NPP.
Οπως αναφέρει το BBC, είναι η πρώτη φορά που το νησί εκλέγει αριστερό πρόεδρο, γεγονός που θεωρείται ως συνέπεια της μεγάλης οικονομικής που συντάραξε τη χώρα το 2022.
Τότε, και ενόσω η Σρι Λάνκα πάλευε ακόμα με την πανδημία, ο πληθωρισμός έφτασε στα ύψη και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας στέρεψαν. Η Σρι Λάνκα δεν μπορούσε καν να εισάγει φάρμακα και καύσιμα και έφτασε στη χρεοκοπία. Ο τότε πρόεδρος Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσει από τη λαϊκή οργή.
Ο Ντισαναϊκε, που μίλησε για ισχυρή κρατική παρέμβαση και μείωση των φόρων, αναμένεται να διαλύσει την παρούσα Βουλή και να προκηρύξει άμεσα βουλευτικές εκλογές. Στην προηγούμενη προεδρική εκλογή είχε συγκεντρώσει μόλις το 3% των ψήφων.
Σχετικά Νέα
Ισραήλ: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης φοβάται ότι η εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ θα οδηγήσει σε «πολιτική δολοφονία»
Φοβάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λάπιντ, μια «πολιτική δολοφονία».
Γερμανία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό που απείλησε με μαχαίρι τους υπαλλήλους και τους θαμώνες ενός κλαμπ
Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε.
Ρωσία-Ουκρανία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση, πέραν της Κυριακής, της πασχαλινής εκεχειρίας που.
Tέξας: Ένοπλος οχυρώθηκε σε παντοπωλείο και πυροβολεί αστυνομικούς
Σε εξέλιξη είναι ένα νέο περιστατικό ένοπλης βίας στις ΗΠΑ όπου ένας ένοπλος εισέβαλε.