

Αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες, που ανακαλύφθηκαν τουλάχιστον 400 χρόνια πριν, εξετάστηκαν με αξονικούς τομογράφους. Το αποτέλεσμα της εξέτασης ξάφνιασε τους επιστήμονες αφού δείχνει ότι τα πτώματα είχαν ενταφιαστεί με τα όργανα τους – ακόμα και τον εγκέφαλο – να βρίσκονται μέσα στο νεκρό σώμα τους.
Το μυστικό αποκαλύφθηκε μέσα από τη μελέτη σε τρείς αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες, που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1615.
Ένας άντρας στα είκοσί του, μια γυναίκα στα τριάντα της και μία έφηβη ηλικίας μεταξύ 17 και 19 ετών, θάφτηκαν με κοσμήματα, χρυσά νομίσματα και σε τουλάχιστον μία περίπτωση – τα όργανα τους ήταν ακόμα στο σώμα τους.
Οι αρχαιολόγοι από το Reiss Engelhorn Meuseu της Γερμανίας, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν αξονικούς τομογράφους για να αποκαλύψουν τι κρύβεται στο εσωτερικό της κάθε μούμιας – αντί να κινδυνεύουν να την καταστρέφουν κάθε φορά.
Οπως αναφέρει η Daily Mail, oι μούμιες χρονολογούνται μεταξύ του 3ου και του τέταρτου αιώνα μ.Χ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι τρεις είχαν κάποια μορφή ιατρικού προβλήματος (από αρθρίτιδα έως όγκο) και πέθαναν νέοι για την περίοδο.
Είναι οι μόνες γνωστές μούμιες από τη Saqqara – μια αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη.
Το τελετουργικό της μουμιοποίησης
Οι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν το πτώμα σε μια ξύλινη σανίδα, το κάλυπταν και μετά τους επικάλυπταν με γύψο και χρυσό ώστε να δημιουργηθεί ένα κέλυφος το οποίο στη συνέχεια χρωματιζόταν.
Τουλάχιστον μία από τις τρεις μούμιες είχε θαφτεί με τα όργανα τους – συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.
Οι αξονικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι μαζί με τις μούμιες υπήρχαν και αντικείμενα που πίστευαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ότι είναι χρήσιμα στη μετά θάνατον ζωή, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να πληρώνουν για πέρασμα στον ποταμό Styx.
Σχετικά Νέα
Τα ειδυλλιακά ελληνικά νησιά που ξεχωρίζουν για το καλοκαίρι 2025
Λίστα με τα ειδυλλιακά ελληνικά νησιά παρουσιάζει δημοσίευμα της Vogue. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η Ύδρα, η Μήλος, η Κέρκυρα και η Σίφνος..
Η ποιητική συλλογή «Λούσιμο στο Φως» της Δάφνης Γρηγοριάδη κυκλοφορεί!
Η Δάφνη Γρηγοριάδη, μέσα από την πρώτη ποιητική της συλλογή «Λούσιμο στο Φως», από.
Πώς η κλιματική αλλαγή θρέφει έναν θανατηφόρο μύκητα – Τι είναι «Aspergillus»
Ηκλιματική αλλαγή προκαλεί όχι μόνο ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και την εξάπλωση επικίνδυνων παθογόνων.
Το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου: Τι είναι και πώς θα το αποφύγετε
Μια τάση που εμφανίζεται συχνά στους ανθρώπους, όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια ενοχλητική, άβολη.