Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες από την Υεμένη: Αντάρτες Χούθι εκτέλεσαν δημόσια 9 «κατασκόπους»

Σοκάρουν την παγκόσμια κοινότητα οι εικόνες από τη δημόσια εκτέλεση εννέα ατόμων, που κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία, από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Οι εννέα άνθρωποι που τουφεκίστηκαν το Σάββατο στη Σανάα, συγκαταλέγονταν στα 16 άτομα που είχαν καταδικαστεί για τον φερόμενο ρόλο τους στη δολοφονία πριν από τρία χρόνια του Σάλεχ αλ Σαμάντ, επικεφαλής του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των ανταρτών.

Οι υπόλοιποι επτά καταδικασθέντες σε θάνατο -ανάμεσά τους φιγουράρουν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ– δικάστηκαν ερήμην.

Εικόνες από την εκτέλεση στη Σαναά μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από Υεμενίτες, ενώ μετά τις εκτελέσεις, το πλήθος χόρεψε στους δρόμους.

Οι αντάρτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βορρά της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, την οποία απέσπασαν από τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης το 2014.

Οι Χούθι, προσκείμενοι στο Ιράν, πολεμούν για τον έλεγχο της Υεμένης με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία που επενέβη στη σύρραξη στα τέλη του Μαρτίου του 2015, για να ανακόψει την προέλαση των σιιτών ανταρτών. Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους. Έχει προκαλέσει αυτή που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Ο Γενικός Γραμματέας» του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε σθεναρά τις εκτελέσεις αυτές, ενώ σημείωσε πως «δεν μοιάζουν να τηρήθηκαν οι διαδικαστικές εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης».

Το αεροπορικό πλήγμα τον Απρίλιο του 2018 εναντίον του Σάλεχ αλ Σαμάντ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακόμη έξι άνθρωποι στην επαρχία Χοντάιντα (δυτικά). Την ευθύνη για την επιδρομή ανέλαβε η Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα