Απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αρκετά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώνουν μέρος των χθεσινών τους κερδών, αναμένοντας παράλληλα και το rebalancing λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, η οποία θα λάβει χώρα στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,28% στις 895,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,04 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,55% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.245,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,83% στις 902,01 μονάδες.

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα πριν υλοποιηθούν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, οι οποίες μπορεί να μην έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, εντούτοις η ανακατάταξη των κεφαλαίων θα επηρεάσει και την ελληνική αγορά.

Η αύξηση της βαρύτητας των κινεζικών μετοχών Α (από 15% σε 20%) σε αρκετούς δείκτες αναδυόμενων αγορών του MSCI, που αποφασίστηκε στις 8 Νοεμβρίου, θα οδηγήσει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων προς εκείνη την κατεύθυνση, προκαλώντας αναταράξεις στις υπόλοιπες αγορές, όπως η ελληνική.

Υπενθυμίζεται πως στον δείκτη MSCI Global συμμετέχουν οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil και Τιτάν, όπου και αναμένεται αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, με τους αναλυτές να συστήνουν προσοχή, αφού η βαρύτητα των εν λόγω τίτλων θα επηρεάσει την αγορά και θα δώσει την τάση στη σημερινή συνεδρίαση.

Στο μεταξύ η εστίαση της αγοράς και σήμερα παραμένει στις Βρυξέλλες, όπου και οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (EWG/EFC) θα συζητήσουν το θέμα των ελληνικών πλεονασμάτων και μίας (έμμεσης πρώτα και άμεσης στη συνέχεια) μείωσής τους. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την αγοράς, δηλαδή η μείωση των στόχων των πλεονασμάτων, καθώς οι αρχικές προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2020 έχουν υποβαθμιστεί ελαφρώς, αφήνοντας ερωτήματα για το δημοσιονομικό χώρο της κυβέρνησης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η μεγάλη απόφαση περί αλλαγής του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2023 (σ.σ. στόχο στο 2% του ΑΕΠ έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τη διετία 2021- 2022), αυτή υπολογίζεται ότι θα λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2020.

Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες σε Λάμδα, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα ξεπερνούν το 1%, ασκώντας πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ ήπια πτωτικάκινούνται οι Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Coca Cola, Σαράντης, Βιοχαλκο και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Φουρλής, Titan και Πειραιώς επιχειρούν ανοδικά, χωρίς όμως καμία να κινείται με κέρδη που να ξεπερνούν το 1%, με τον ΟΛΠ και τη Cenergy να μην έχουν ακόμη πρόσημο.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα