Απώλειες άνω του 1% “έγραψαν” οι δείκτες της Wall Street λόγω της… επίμονα χαμηλής ανεργίας

Πτώση άνω του 1% κατέγραψαν την Πέμπτη όλοι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Η τελευταία δείχνει αξιοσημείωτη αντοχή, γεγονός που οδηγεί τους επενδυτές στην εκτίμηση ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας (Federal Reserve) θα παραμείνει σε τροχιά αυξήσεων επιτοκίων, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, άρα θα πλήξει την οικονομική δραστηριότητα, μειώνοντας τα εταιρικά κέρδη και κάνοντας το χρήμα ολοένα και ακριβότερο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 340,05 μονάδες ή 1,02%, στις 32.929,72 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει απώλειες 44,64 μονάδων ή 1,16%, στις 3.808,33 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει πτώση 153,52 μονάδων ή 1,47%, στις 10.305,24 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν εξάλλου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, γεγονός που λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις μετοχές.

Οι απώλειες των μετοχών περιορίστηκαν προσωρινά μετά από ομιλία του προέδρου του παραρτήματος της Federal Reserve στο Σεντ Λούις, James Bullard, ο οποίος ανέφερε ότι το 2023 πιθανόν να είναι χρονιά αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, ωστόσο στη συνέχεια οι δείκτες παραδόθηκαν εκ νέου στην επενδυτική απαισιοδοξία. Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε επίσης ότι, μολονότι τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων δεν είναι “αρκούντως περιοριστικά”, θα φτάσουν στο αναγκαίο επίπεδο σύσφιξης εντός του τρέχοντος έτους.

Στις ιδιωτικές μισθοδοτικές καταστάσεις σε όλες τις ΗΠΑ, οι εργοδότες πρόσθεσαν 235.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, αρκετά περισσότερες από τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Και οι μισθοί εξάλλου σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη του αναμενομένου, σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει “καυτή”, το αντίθετο από εκείνο που επιδιώκει η Fed προκειμένου να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό.

Νωρίτερα, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή αποδείχθηκαν λιγότερες από τις προβλεπόμενες από τους οικονομολόγους, ενώ και οι αιτήσεις για συνέχιση ήδη χορηγούμενων επιδομάτων παρουσίασαν μείωση.

“Μολονότι θα έχουμε πιο πλήρη εικόνα της αγοράς εργασίας την Παρασκευή, οι ιδιωτικές μισθοδοσίες και οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έδειξαν ξεκάθαρα ότι η αγορά εργασίας διατηρεί την αντοχή της”, σημειώνει ο Mike Loewengart του Morgan Stanley Global Investment Office.

“Κι αυτό μολονότι μεγάλα εταιρικά ονόματα ανακοινώνουν όχι μικρές περικοπές θέσεων εργασίας, οπότε αποδεικνύεται ότι η πίεση της αγοράς βαρύνει επί των επιχειρήσεων. Μένει όμως να φανεί το πότε οι προσλήψεις θα επιβραδυνθούν σημαντικά”, προσθέτει.

Τα στοιχεία του μεταποιητικού δείκτη ISM έδειξαν ότι η μεταποίηση στις ΗΠΑ συρρικνώνεται μετά από 30 μήνες επέκτασης, κάτι που οι επενδυτές αντιλήφθηκαν την Τετάρτη ως θετικό στοιχείο, από την άποψη της επιτυχίας της Fed να “ψυχράνει” την οικονομία.

Τα δε πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, τον Δεκέμβριο, έδειξαν ότι οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες παραμένουν δεσμευμένοι στη διατήρηση υψηλών επιτοκίων για “ορισμένο διάστημα”.

Η γνωστή επενδύτρια και επικεφαλής της Ark Invest, Cathie Wood, πάντως, τονίζει ότι οι επενδυτές εγκαταλείπουν τεχνολογικές μετοχές σε λάθος στιγμή.

Η Wood, η οποία είναι γνωστή για τις επενδύσεις της στην καινοτομία, ανέφερε ότι το χρηματιστήριο σήμερα βρίσκεται στον αντίποδα της φυσιογνωμίας του την εποχή της φούσκας των τελών της δεκαετίας του 1990, όταν ακόμη ο τεχνολογικός κλάδος ήταν “ανώριμος”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 7 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Chevron, Verizon, Merck, ενώ των απωλειών εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Microsoft, UnitedHealth.

ΗΠΑ: Βουτιά 21% στο εμπορικό έλλειμμα το Νοέμβριο
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν 14 χρόνια το Νοέμβριο, καθώς η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης εν μέσω του υψηλότερου κόστους δανεισμού, πίεσε τις εισαγωγές.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα κατρακύλησε 21% στα 61,5 δισ. δολ. το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Η ποσοστιαία μείωση στο εμπορικό έλλειμμα είναι η μεγαλύτερη από το Φεβρουάριο του 2009.

Οι εισαγωγές υποχώρησαν 6,4% στα 313,4 δισ. δολ. ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν μικρότερη πτώση 2% στα 251,9 δισ. δολ. σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια της κατά συνολικά 425 μονάδες βάσης το προηγούμενο έτος, από ένα επίπεδο κοντά στο μηδέν στο 4,25% με 4,50% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007. Οι επενδυτές περιμένουν η Fed να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, με ηπιότερο πάντως ρυθμό σε σύγκριση με το 2022. τα υψηλότερα επιτόκια έχουν δώσει ισχυρή ώθηση στο αμερικανικό δολάριο, το οποίο κέρδισε 5,4% έναντι των νομισμάτων των βασικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ το προηγούμενο έτος.

Στους 204.000 έφτασε, εξάλλου, ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για πρώτη φορά για τη λήψη επιδόματος ανεργίας, σηματοδοτώντας ότι η αγορά εργασίας δείχνει “χαρακτήρα” ακόμα και όταν η οικονομία επιβραδύνεται.

Οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 19.000 την τελευταία εβδομάδα του 2022. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση έκαναν λόγο για 220.000 αιτήσεις.

Οι νέες αιτήσεις ανεργίας εξακολουθούν να είναι κοντά στα ιστορικά χαμηλά, αλλά όχι τόσο χαμηλές όσο ήταν την άνοιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 30 από τις 53 πολιτείες των ΗΠΑ κατέγραψαν μείωση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των ατόμων που ήδη εισπράττουν επιδόματα ανεργίας, εν τω μεταξύ, μειώθηκε κατά 24.000 σε 1,69 εκατομμύρια.

Μεγάλη επιβράδυνση της δραστηριότητας τους, τέλος, γνώρισαν στο τέλος του προηγούμενου έτους οι αμερικανικές επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας των δεικτών PMI που δημοσίευσε η S&P Global.

Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες κατρακύλησε στο 44,7 τον Δεκέμβριο από 46,2 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας πάντως την αρχική μέτρηση που ήταν στο 44,4.

Ο ρυθμός υποχώρησης ενισχύθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα, φτάνοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, όπως ανακοίνωσε η S&P Global. Η χαμηλότερη επιχειρηματική δραστηριότητα αποδόθηκε κυρίως στην περαιτέρω μείωση των νέων παραγγελιών, καθώς η ζήτηση αποδυναμώθηκε λόγω των επιπτώσεων από τα υψηλότερα επιτόκια και τον πληθωρισμό στις καταναλωτικές δαπάνε

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα