Απεσταλμένος Τραμπ για ουκρανικό: “Ο Στάρμερ δεν είναι Τσώρτσιλ – Όχι σε ευρωπαϊκά στρατεύματα εγγύησης της Ουκρανίας”

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ Στίβεν Γουίτκοφ δήλωσε ότι απορρίπτει το σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ για τη δημιουργία μια διεθνούς δύναμης που θα υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία διότι αποτελεί καθαρή “πόζα”.

Ο Στιβ Γουίτκοφ είπε ότι η ιδέα βασίστηκε σε μια “απλοϊκή” αντίληψη και ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες σκέφτονται ότι “πρέπει όλοι να είμαστε σαν τον Ουίνστον Τσόρτσιλ”.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, ο Γουίτκοφ έλπεξε το εγκώμιο του Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι “συμπαθεί” τον Ρώσο πρόεδρο.

“Δεν θεωρώ τον Πούτιν ως κακό τύπο”, είπε. “Είναι σούπερ έξυπνος”.

Ο Γουίτκοφ αποτελεί τον ειδικό  διαπραγματευτή του Τραμπ για τη Ρωσία και Ουκρανία.

Ο Γουίτκοφ, ο οποίος συνάντησε τον Πούτιν πριν από 10 ημέρες, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν “ευγενικός” και “ευθύς” μαζί του. Πρόσθεσε ότι ο  Πούτιν του είπε πως προσευχήθηκε για τον Τραμπ μετά από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πέρυσι και ότι είχε παραγγείλει ένα πορτρέτο του προέδρου των ΗΠΑ ως δώρο ενώ ο Τραμπ “είχε συγκινηθεί από αυτό”.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Στ. Γουίτκοφ επανέλαβε διάφορα ρωσικά επιχειρήματα, μεταξύ των οποίων το ότι η Ουκρανία ήταν “μια ψεύτικη χώρα” και ρώτησε πότε ο κόσμος θα αναγνωρίσει τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά.

Συνάμα όμως αν και ηγείται των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Ουκρανία, δεν ήταν σε θέση να κατονομάσει τις πέντε περιοχές της Ουκρανίας που είτε έχει προσαρτήσει είτε έχει μερικώς καταλάβει η Ρωσία.

Δήλωσε: “Το μεγαλύτερο ζήτημα σε αυτή τη σύγκρουση είναι αυτές οι λεγόμενες τέσσερις περιοχές, το Ντονμπάς, η Κριμαία, γνωρίζετε τα ονόματα και υπάρχουν άλλες δύο”.

Οι πέντε περιοχές – ή περιφέρειες – είναι το Λουχάνσκ, το Ντόνετσκ, η Ζαπορίζια, η Χερσώνα και η Κριμαία. Η ονομασία Ντονμπάς αναφέρεται σε μια μεγάλη βιομηχανική περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.

Στη συνέχεια ο Στ. Γουίτκοφ προχώρησε σε διάφορες διαπιστώσεις  που είτε δεν αληθεύουν είτε είναι υπό αμφισβήτηση:

Υποστήριξε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα στο Κουρσκ έχουν περικυκλωθείν, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση της Ουκρανίας και δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα δεδομένα ανοιχτού κώδικα

Υποστήριξε ότι οι τέσσερις μερικώς κατεχόμενες περιφέρειες της Ουκρανίας διεξήγαγαν “δημοψηφίσματα όπου η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δήλωσε ότι θέλει να βρίσκεται υπό ρωσική κυριαρχία”. Υπήρχαν δημοψηφίσματα μόνο σε ορισμένα από τα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα έχουν αμφισβητηθεί.

Είπε ότι οι τέσσερις μερικώς κατεχόμενες περιφέρειες της Ουκρανίας ήταν ρωσόφωνες. Υπάρχουν πολλές ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουν τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ πρόκειται να πραγματοποιήσουν χωριστές συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία με την Ουκρανία και τη Ρωσία αύριο και μεθαύριο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Γουίτκοφ υιοθετησε επίσης πολλά από τα επιχειρήματα του Κρεμλίνου για την αιτία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Είπε ότι είναι “σωστό” από τη ρωσική σκοπιά ότι τα μερικώς κατεχόμενα εδάφη αποτελούν πλέον μέρος της Ρωσίας: “Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ότι υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα εντός της Ουκρανίας ως προς το τι μπορούν να παραχωρήσουν όσον αφορά τα εδάφη. Οι Ρώσοι έχουν de facto έλεγχο αυτών των εδαφών. Το ερώτημα είναι: θα αναγνωρίσει ο κόσμος ότι αυτά είναι ρωσικά εδάφη;”

Και πρόσθεσε: “Υπάρχει μια ευαισθησία στη Ρωσία ότι η Ουκρανία είναι απλώς μια ψεύτικη χώρα, και αυτή είναι η βασική αιτία, κατά τη γνώμη μου, αυτού του πολέμου, ότι η Ρωσία θεωρεί αυτές τις πέντε περιοχές δικαιωματικά δκές της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και αυτό είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν θέλει να μιλήσει”.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα πει ότι οι “αρχικές αιτίες” της ρωσικής εισβολής ήταν η απειλή που αποτελούσε για τη Ρωσία ένα διευρυμένο ΝΑΤΟ και η ύπαρξη της Ουκρανίας ως ανεξάρτητης χώρας.

Ο Γουίτκοφ στη συνέχεια δήλωσε στον Τάκερ Κάρλσον: “Γιατί οι Ρώσοι να θέλουν να απορροφήσουν την Ουκρανία; Για ποιο σκοπό; Δεν χρειάζεται να απορροφήσουν την Ουκρανία… Έχουν ανακτήσει αυτές τις πέντε περιοχές. Έχουν την Κριμαία και έχουν πάρει αυτό που θέλουν. Γιατί λοιπόν χρειάζονται περισσότερα;”

Ερωτηθείς για το σχέδιο του Κιρ Στάρμερ να δημιουργήσει έναν “συνασπισμό των πρόθυμων” για την παροχή στρατιωτικών εγγυήσεων ασφάλειας σε  μια μεταπολεμική Ουκρανία, ο Γούιτκοφ είπε: “Νομίζω ότι είναι μια πόζα, μια απλοϊκή ιδέα. Υπάρχει αυτού του είδους η ιδέα ότι όλοι πρέπει να είμαστε σαν τον Βρετανό πρωθυπουργό του Β Παγκοσμίου Πολέμου Ουίνστον Τσόρτσιλ. Οι Ρώσοι θα προελάσουν  σε όλη την Ευρώπη. Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι παράλογο. Έχουμε κάτι που λέγεται ΝΑΤΟ που δεν είχαμε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ πρόσθεσε στη συνέχεια  ότι η κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα αναμένεται να “εφαρμοστεί την επόμενη εβδομάδα” και ότι “δεν είμαστε πολύ μακριά” από μια πλήρη κατάπαυση του πυρός 30 ημερών.

Διευκρινίζοντας για το πώς ο Τραμπ θα ήθελε να συνεργαστεί με τη Ρωσία μετά την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, είπε:. “Ποιος δεν θέλει να έχει έναν κόσμο όπου η Ρωσία και οι ΗΠΑ κάνουν καλά πράγματα από κοινού, σκέφτονται πώς uα ενσωματώσουν τις ενεργειακές τους πολιτικές στην Αρκτική,  μοιράζονται ίσως τις θαλάσσιες γραμμές, στέλνουν μαζί LNG στην Ευρώπη, ίσως και συνεργάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη;”

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα