Απειλητικά σύννεφα για την ελληνική οικονομία

Απειλητικά σύννεφα μαζεύονται πάνω από την παγκόσμια, την ευρωπαϊκή, αλλά και την ελληνική οικονομία. Και αναμένονται ακόμα ακόμα περισσότερα. Και στο ερώτημα τι σημαίνουν όλα αυτά για την ελληνική οικονομία, η απάντηση είναι πολλά και πολύ σοβαρά προβλήματα. Με κυριότερη συνέπεια νέες δυσκολίες στις δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων και την ανάπτυξης της οικονομίας.

Τα στοιχεία που δείχνουν πως η παγκόσμια οικονομία βαδίζει προς την ύφεση πληθαίνουν, με άμεσο αντίκτυπο και για την ελληνική οικονομία.

Πολύ συνοπτικά αυτά είναι:

-Ο δείκτης της JPMorgan Chase & Co αποκαλύπτει πως η μεταποίηση συρρικνώνεται παγκοσμίως.

-Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εμφανίζει την πιο ισχυρή πτώση της
τελευταίας δεκαετίας. Ο γερμανική μεταποίηση έχει παγιδευθεί σε πολύμηνη και βαθύτατη ύφεση. Οι αναλυτές συνεχώς αναθεωρούν προς τα κάτω τις προοπτικές για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, η οποία ήδη κινείται με ασθενικούς ρυθμούς

-Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη της μεταποίησης επιβραδύνεται επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες.

-Oi οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan εκτιμούν πως στις ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση στις προσλήψεις. Υποστηρίζουν πως θα περιοριστούν στον χαμηλότερο ρυθμό από την περίοδο 2012-2013.

-Η αμερικάνική τράπεζα Citi Bank από την πλευρά της υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

-Στην Κίνα, στην άλλη πλευρά του εμπορικού πολέμου οι πωλήσεις
αυτοκινήτων καταγράφουν ιστορική πτώση.

-Ο Λόρενς Σάμερς, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και
είναι καθηγητής στο Χάρβαρντ, εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία
διατρέχει ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο να διολισθήσει σε ύφεση.

-Υπάρχουν φόβοι να ενταθεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

-Ο Τραμπ απειλεί και την Ευρώπη με δασμούς.

-Το άτακτο Brexit θα προκαλέσει οικονομικά προβλήματα στη Βρετανία, αλλά και στην Ευρώπη.

Με δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση στηρίζει τη μείωση των φόρων και των εισφορών και γενικότερα την οικονομική της πολιτική σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν εν μέρει και στη χειρότερη περίπτωση όλα τα σχέδια, αφού το εξωτερικό περιβάλλον (ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία) δυστυχώς θα επιδράσουν επιβραδυντικά στο ΑΕΠ.

Και αν αυτοί οι φόβοι επιβεβαιωθούν τότε δεν πρέπει να αποκλείεται η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων, η μετάθεση για αργότερα ελαφρύνσεων ή η περικοπή δημοσίων δαπανών.

Η λύση, μεταξύ άλλων, που θα μπορούσε να δοθεί και να αποτελέσει σημαντικό και αποτελεσματικό σωσίβιο για την ελληνική οικονομία, είναι η μείωση της υποχρέωσης για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% και ακόμα παρακάτω. Ως γνωστόν η μείωση κατά 1% σημαίνει ότι δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος 1,9 δισ. ευρώ περίπου, δηλαδή μπορούν να γίνουν ελαφρύνσεις ή αύξηση δαπανών ή συνδυασμός των δύο μέχρι αυτού του ποσού.

Τα ενδεχόμενα αυτά γεγονότα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν άλλοθι σε πιθανή οικονομική αποτυχία της νέας κυβέρνησης, δεδομένου ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι ήδη γνωστά και επιτρέπουν να προγραμματιστούν οι κατάλληλοι χειρισμοί. ικανοί να μετριάσουν η και να αποτρέψουν τις παραπάνω δυσμενείς επιπτώσεις.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα