Απάντηση Γ. Γεραπετρίτη σε Ερντογάν για Κυπριακό: «Σχέδια για λύση δύο κρατών δεν υπάρχει»

Μερικά εικοσιτετράωρα πριν την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογαν στις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε τους τόνους καθώς ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση ελληνοαμερικανικών εκδηλώσεων στη Νέα Υόρκη τόνισε για το Κυπριακό πως «θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης».

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Φιντάν για να προετοιμαστεί η αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε στην 78η Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μια σειρά από σημαντικές επαφές, καθώς και για να εκπροσωπήσει την ελληνική διπλωματία και τα εθνικά μας συμφέροντα στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ.

Παράλλημα ενημέρωσεγια τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικων Χακάν Φιντάν για να προετοιμάσει την αυριανή συνάντηση των δυο πρωθυπουργών.

Επιπλέον πως είχε τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και της Κύπρου, μια συνεργασία που όπως δήλωσε θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική για περιφερειακές συμμαχίες σε ενέργεια, προστασία περιβάλλοντος και τουρισμό.