Αντιμέτωποι με το τσουνάμι των ανατιμήσεων που έρχεται…

Το φαινόμενο των ανατιμήσεων σε μία σειρά από αγαθά αλλά και η έκρηξη των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, που αναμένονται, βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού της κυβέρνησης. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού είναι η άνοδος των τιμών, ως επακόλουθο των αλλαγών στην παγκόσμια αγορά, να μη φανεί στην τσέπη του πολίτη. Το επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται αντισταθμιστικές πολιτικές για όσο κρατήσει η αυξητική τάση αλλαγής των τιμών.

Τις παρεμβάσεις αυτές θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο το επόμενο Σάββατο, στις 11 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάζοντας την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η καθημερινότητα του πολίτη καθώς και το εισόδημά του και το πώς θα ανταποκριθεί στις συνθήκες από τον Σεπτέμβριο, που είναι η εκκίνηση μίας καινούργιας χρονιάς, είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Με οικονομικά όπλα στη φαρέτρα του πρωθυπουργού ότι η ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας θα κυμανθεί πάνω από το προβλεπόμενο ποσοστό του 3,6% (οι εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από 5%) και τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω κινήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει αυτός ο χώρος να κατευθυνθεί στη βελτίωση των μεσαίων και ευάλωτων οικονομικά στρωμάτων. Μετά την πανδημία αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές θέλει να στείλει το αισιόδοξο μήνυμα της αλλαγής σελίδας.

Το κύριο μενού που θα περιλαμβάνει η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι η ελάφρυνση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στην ομιλία του να εστιάσει στους στόχους του για την Οικονομία. Πρώτον, στη βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ. Η ανάπτυξη να μη βασίζεται σε δανεισμό και κατανάλωση, αλλά στις εξαγωγές. Δεύτερον, στην έξοδο το 2022 από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης. Τρίτον, τα ελληνικά ομόλογα να είναι σε επενδυτική βαθμίδα. Τέταρτον, να υπάρχει μονοψήφιος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι το 2022 θα είναι μία χρονιά κομβικής ανάπτυξης. Αν επιτευχθεί αυτό, από το 2023 θα είναι εφικτό να γίνουν αυξήσεις σε μισθούς, αλλά και να υπάρξουν μικρά πρωτογενή πλεονάσματα.

Στα ανακουφιστικά μέτρα που είναι πάνω στο τραπέζι είναι έκτακτες και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών για το 2022 και μόνιμες φοροελαφρύνσεις για το 2023.

Από τα βασικά που αναμένεται να εξαγγείλει είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80%, και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%. Η μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) στα σερβιριζόμενα ποτά για την Εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις Μεταφορές και τα εισιτήρια Θεάτρου και Κινηματογράφου.

Στα έκτακτα μέτρα του 2022 περιλαμβάνεται, κατ’ αρχήν, η αναστολή και για το 2022 της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Έκτακτο μέτρο θα είναι η ισχύς της μείωσης κατά 3% στις ασφαλιστικές εισφορές για τον ιδιωτικό τομέα, και το 2022.

Στις εξαγγελλίες αναμένεται να προστεθεί και η μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνεύονται ή συνεργάζονται ή εξαγοράζουν άλλες.

Θα δοθούν κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 30% της δαπάνης με ηλεκτρονική πληρωμή για υπηρεσίες από 18 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες, με ανώτατο ποσό έκπτωσης τα 2.200 ευρώ ετησίως.

Σε ό,τι αφορά στο 2023, ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει, στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται, κατ’ αρχήν, η μονιμοποίηση των έκτακτων μέτρων του 2022, όπως η μονιμοποίηση της κατάργησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και η επέκταση του μέτρου για το δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους. Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Παράλληλα, υπάρχει η πρόθεση για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 1%, ώστε να υλοποιηθεί μέσα στο 2023.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα