Αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ για ενδεχόμενη άρση κυρώσεων στη Βενεζουέλα

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ανάκτηση της πρόσβασης στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, λόγω των ανησυχιών ότι θα στηρίξει ένα αυταρχικό καθεστώς που είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οι αντιδράσεις προέρχονται τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από πολλούς επιφανείς Δημοκρατικούς, καθώς και από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, η οποία πρόσφατα προειδοποίησε αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον ότι είναι λάθος να εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπεί το Καράκας ξανά σε ενεργειακό σύμμαχο χωρίς να αποκατασταθεί πρώτα η δημοκρατία εκεί.

“Οι δημοκρατικές φιλοδοξίες του λαού της Βενεζουέλας, όπως και η αποφασιστικότητα και το θάρρος του λαού της Ουκρανίας, αξίζουν πολύ περισσότερο από μερικές χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου”, ανέφερε σε δήλωσή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ένας σημαίνων σύμμαχος του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Η διμερής αντίθεση στην αξιοποίηση του πετρελαίου της Βενεζουέλας φέρνει στο προσκήνιο το πολιτικό ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς αναζητά εναλλακτικές πηγές πετρελαίου για τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος ώθησε τον Λευκό Οίκο να απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο και οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας το 2019, λίγο αφότου ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κέρδισε την επανεκλογή του σε μια ψηφοφορία που θεωρήθηκε ευρέως προσχηματική. Οι κυρώσεις έπληξαν την ήδη ταλαιπωρημένη πετρελαϊκή βιομηχανία στη Βενεζουέλα, η οποία λέει ότι διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά η παραγωγή της μειώνεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες κακοδιαχείρισης.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας, στο πρώτο ταξίδι αξιωματούχου του Λευκού Οίκου στη Βενεζουέλα από το 1999, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Ούγκο Τσάβες. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Χουάν Γκονζάλες, ο ειδικός βοηθός του Λευκού Οίκου για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου, ο Τζιμ Στόρι, ο πρεσβευτής στη Βενεζουέλα με έδρα την Κολομβία, και ο Ρότζερ Κάρστενς, ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα ομηρίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διερευνούν την ιδέα της χαλάρωσης των κυρώσεων ώστε να επιτραπεί σε αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν και πάλι στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας και να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής της χώρας που ανέρχεται σε περίπου 800.000 βαρέλια ημερησίως, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος βλέπει επίσης μια ευκαιρία να μειώσει τη ρωσική επιρροή στη Βενεζουέλα, η οποία είναι ο κορυφαίος σύμμαχος της Ρωσίας στη Νότια Αμερική, και να επανεξετάσει την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Βενεζουέλας που απέτυχε να εκδιώξει τον κ. Μαδούρο από την εξουσία.

Μετά τη συνάντηση με τον Μαδούρο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουιάδο για να εξηγήσουν τη θέση της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος αναγνωρίζεται από την Ουάσινγκτον ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας, εξοργίστηκε, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση του θέματος. Σε επιστολή του προς τον Μπάιντεν υπορτήριξε ότι η Βενεζουέλα δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετό αργό για να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου και ότι η άρση των κυρώσεων θα επιβράβευε έναν δικτάτορα που ευθύνεται για τον εξαναγκασμό εκατομμυρίων Βενεζουελάνων να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα