Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κατευθύνεται προς τον Νότιο Ωκεανό

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται για πρώτη φορά ύστερα από περισσότερες από τρεις δεκαετίες, δήλωσαν επιστήμονες που το παρακολουθούν.

Σύμφωνα με το Reuters,το σχεδόν 4.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων (1.500 τετραγωνικά μίλια) παγόβουνο της Ανταρκτικής που ονομάζεται A23a, είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης.

Από τότε που δημιουργήθηκε στην παγοκρηπίδα Filchner-Ronne της Δυτικής Ανταρκτικής το 1986, το παγόβουνο – το οποίο κάποτε φιλοξενούσε έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό – είχε καθηλωθεί σε μεγάλο βαθμό, αφού η βάση του κόλλησε στον πυθμένα της θάλασσας Weddell.

Όχι όμως πια. Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι το παγόβουνο, που ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους, παρασύρεται τώρα γρήγορα από το βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου, με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων και ρευμάτων.

Είναι σπάνιο να δεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, δήλωσε ο παγετωνολόγος Όλιβερ Μαρς από την Βρετανική Έρευνα Ανταρκτικής, επομένως οι επιστήμονες θα παρακολουθούν στενά την πορεία του.

Καθώς αποκτά ταχύτητα, το κολοσσιαίο παγόβουνο πιθανότατα θα κινηθεί στο κυκλικό πολικό ρεύμα της Ανταρκτικής. Αυτό θα το διοχετεύσει προς τον Νότιο Ωκεανό, σε μια θαλάσσια περιοχή γνωστή ως το «δρομάκι των παγόβουνων» όπου βρίσκονται πολλά άλλα παγόβουνα.

Το γιατί το παγόβουνο ξέφυγε από την παγοκρηπίδα είναι κάτι που θα απασχολήσει τους επιστήμονες.

«Με την πάροδο του χρόνου μάλλον έχει λεπτύνει ελαφρώς και έχει αυτή τη μικρή επιπλέον άνωση που του επέτρεψε να σηκωθεί από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθηθεί από τα ωκεάνια ρεύματα», είπε ο Μαρς. Το A23a είναι επίσης ένα από τα παλαιότερα παγόβουνα του κόσμου.

Είναι πιθανό το A23a να καταλήξει στο νησί της Νότιας Γεωργίας. Αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα για την άγρια ζωή της Ανταρκτικής. Εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνοι και θαλασσοπούλια αναπαράγονται στο νησί και αναζητούν τροφή στα γύρω νερά.

Το 2020, ένα άλλο γιγάντιο παγόβουνο, το A68, προκάλεσε φόβους ότι θα συγκρουόταν με τη Νότια Γεωργία, εξαλείφοντας τη θαλάσσια ζωή στον πυθμένα της θάλασσας. Μια τέτοια καταστροφή τελικά αποφεύχθηκε όταν το παγόβουνο έσπασε σε μικρότερα κομμάτια – κάτι που είναι επίσης πιθανό και στην περίπτωση του του A23a.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα