Άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τις παραμέτρους στο πλαίσιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για το νέο νόμο προστασίας πρώτης κατοικίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,64% στις 716,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδος 0,49% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.869,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,56% στις 547,90 μονάδες.

Με το βλέμμα στη Βουλή η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Η κατάθεση του νέου νόμου είχε αναχθεί σε μείζον ζήτημα το τελευταίο διάστημα στην αγορά, ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, με τους επενδυτές να έχουν κρατήσει μια θετική στάση απέναντι στην εξέλιξη αυτή. Εντούτοις, αν και αυτό που κατατέθηκε στη Βουλή δεν είναι το πλήρες πλαίσιο, καθώς πολλές παράμετροι παραμένουν ανοιχτές, η πρόοδος είναι κάτι που αποτυπώνεται σήμερα στο ταμπλό.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το πλαίσιο αποτελεί μια μεταβατική λύση, η οποία όμως καλύπτει αρχικά το κενό που υπάρχει μετά τη λήξη της ισχύος του παλαιού νόμου Κατσέλη. Αυτό το κενό άλλωστε ήταν ένα μεγάλο αγκάθι που έβαλε στοπ στην άνοδο της αγοράς και τη συσσώρευσή της σε επίπεδα λίγο πάνω από τις 700 μονάδες.

Πάντως, μέχρι την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου, την οποία δεν έχει σταματήσει να περιμένει η αγορά, απομένει πολύς δρόμος ακόμη, καθώς η πολλαπλότητα των πλαισίων αυξάνει τους κινδύνους των σφαλμάτων. Όπως αναφέρει το Capital.gr, η κυβέρνηση προτίθεται στο προσεχές χρονικό διάστημα να θεσπίσει ένα τέτοιο ενιαίο πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο θα προστατεύει υπό προϋποθέσεις την κύρια κατοικία του οφειλέτη ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη πτωχευτικής ικανότητας.

Αυτό που ενδιαφέρει την αγορά πάντως είναι να ολοκληρωθεί το νέο πλαίσιο, προκειμένου να γνωρίζει ποιες θα είναι οι παράμετροι που θα κρίνουν τη μάχη των τραπεζών στην αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Αυτός άλλωστε είναι ο μεγάλος καταλύτης που θα κρίνει τόσο την πορεία του κλάδου όσο και ολόκληρης της οικονομίας. Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά χρηματιστηριακός παράγοντας στο Capital.gr, το νέο πλαίσιο κρίνει την ταχύτητα μείωσης των NPEs και εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, αλλά και τη σταδιακή ομαλοποίηση της τραπεζικής λειτουργίας στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Πάντως οι προσδοκίες είναι θετικές, με την Πειραιώς να κινείται με κέρδη 4,18%, την Alpha Bank να είναι στο +3,21% και την Εθνική να ενισχύεται κατά 2,53%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Μυτιληναίο, Βιοχαλκο και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Grivalia, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Τιτάν, Φουρλής, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Σαράντης.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean.

Σχετικά Νέα