Άνοδος προς τις 900 μονάδες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Από το επίπεδο των 900 μονάδων “αποχαιρέτησε” τον Ιούλιο, το χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας τον έβδομο συνεχόμενο ανοδικό του μήνα, ένα σερί που είχε να πραγματοποιηθεί από το 2012, και φτάνοντας στο +46,7% από τις αρχές του έτους στον Γενικό Δείκτη και στο +88,3% στον τραπεζικό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,14% στις 889,93 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 887,74 μονάδων (-0,23%) και 901,57 μον. (+1,32%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 99,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 53,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,9 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,67%, στις 2.224,54 μονάδες, ενώ στο +3,61% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.467,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,61% στις 828,24 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,6%, ο FTSE 25 έκλεισε σταθεροποιητικά, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 2,7%.

Στο δεύτερο μισό της σημερινής συνεδρίασης οι αγοραστές αργά και σταθερά οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη προς τις 900 μονάδες, αν και δεν κατάφεραν να το… “γράψουν” στο φίνις, υπερκαλύπτοντας τις πιέσεις και τη νευρικότητα που ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά στο πρώτο τρίωρο. “Όπλα” τους οι μετοχές της Πειραιώς, της ΔΕΗ, του Ελλάκτωρα και της Alpha Bank, οι οποίες έδωσαν το έναυσμα για να ξεπεραστούν οι πιέσεις της δεικτοβαρούς Coca Cola.

Έτσι ο μήνας έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την αγορά να καλύπτει εξ’ ολοκλήρου τη μετεκλογική διόρθωση, θέτοντας παράλληλα μια ισχυρή βάση για το επόμενο επίπεδο των 920 μονάδων. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η αγορά επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι χρειάζεται τη συνδρομή του τραπεζικού κλάδου εάν θέλει να κινηθεί υψηλότερα και να δει τη μεγάλη εικόνα της κατοχύρωσης των 900 μονάδων.

Πάντως το επίπεδο των 900 μονάδων, το οποίο στις αρχές του μήνα φαινόταν ιδιαίτερα απαιτητικό, θεωρείται από αρκετούς εγχώριους αναλυτές ως ένας στόχος εφικτός, ιδιαίτερα ενόψει της πιθανής αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch στις 2 Αυγούστου (BB-, σταθερή προοπτική). Η σταθεροποίηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στην περιοχή του 2% επιβεβαιώνει ότι το κλίμα παραμένει θετικό, ακόμη και αν η αγορά κάνει τις απαραίτητες “στάσεις” της.

Άλλωστε, στις 2 Αυγούστου θα έχει στα χέρια της την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας υπό τη νέα κυβέρνηση. Ήδη υπάρχουν τα πρώτα δείγματα των κυβερνητικών ενεργειών, γεγονός που μπορεί να αποτυπωθεί στην ανάλυση που θα κρίνει και τη στρατηγική των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων. Το ερώτημα επίσης είναι οι αναφορές για τον τραπεζικό κλάδο και οι προοπτικές αναβάθμισης, υπό το πρίσμα της πλήρους άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων.

Υπενθυμίζεται ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επισημάνει κατά καιρούς ότι για τη μεγάλη διαφορά στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με εκείνη της χώρας ευθύνονται οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που εξακολουθούν να υφίστανται. Εάν αυτοί αρθούν στις αρχές του Φθινοπώρου δεν αποκλείεται να δούμε στον κλάδο εισροές σημαντικών κεφαλαίων που θα τροφοδοτήσουν την ανοδική κίνηση ολόκληρης της αγοράς.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς και η ΔΕΗ ήταν αυτές που ξεχώρισαν σήμερα, με τα κέρδη 6,82% και 6,42% αντίστοιχα που σημείωσαν, όπως και η μετοχή της MIG, η οποία έκλεισε στο +13,11% λόγω των φημών περί deal. Ισχυρή και η επίδοση του ΟΛΠ, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 5,08%, με τον Ελλάκτωρα να “φοβάται” για ακόμη μία φορά τα 2,20 ευρώ και να περιορίζει στο τέλος στο +3,57%. Κέρδη 2,8% σημείωσαν και οι Εθνική και Alpha Bank, ενώ ο ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 1,14%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Eurobank, Aegean, Cenergy, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Titan και ΓΕΚ Τέρνα. Μεγάλα βαρίδια στη σημερινή συνεδρίαση το -1,04% της Coca Cola και το -1,29% της Jumbo.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα