Ανοδική τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρή ανοδική τάση παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταφέρνει να ανακτήσει το επίπεδο των 800 μονάδων, ακολουθώντας το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών αλλά και επανενεργοποιώντας τους long μετά τη σημαντική διόρθωση του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,73% στις 805,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,92% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.986,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 4,06% στις 641,29 μονάδες.

Πολλά χαρτοφυλάκια δείχνουν να εκμεταλλεύονται τη μεγάλη διόρθωση που έχει προηγηθεί, καθώς από τις αρχές Αυγούστου το ΧΑ έχει χάσει σχεδόν 5,3 δισ. ευρώ σε αξία, αφού η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει κάτω από τα 55 δισ. ευρώ, από 61,1 δισ. στο κλείσιμο της 31ης Ιουλίου. Οι περισσότεροι τίτλοι καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 30%, με τον Γενικό Δείκτη να έχει χάσει το 11% της αξίας του.

Βέβαια, το ερώτημα είναι εάν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος έντονης διόρθωσης που μετρά ήδη τρεις εβδομάδες, ροκανίζοντας τα κέρδη από τις αρχές της χρονιάς και χάνοντας αρκετά ξένα μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Το τελευταίο είναι η εικόνα που δίδεται και από τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι θα πρέπει η αγορά να δείξει ότι μπορεί να ανακόψει το πτωτικό κύμα. Μόνο έτσι μπορεί να επανεργοποιήσει κωδικούς που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τη διόρθωση των αποτιμήσεων.

Σήμερα πάντως το ΧΑ δείχνει να λαμβάνει ισχυρή στήριξη από το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, εν μέσω προσδοκιών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και αύξησης των δαπανών από τις μεγάλες οικονομίες όπως Γερμανία και Κίνα. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,8%, ενώ ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται κατά 1,11%.

Θετικά λειτουργούν και οι δηλώσεις του Όλι Ρεν, του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλανδίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο το τι ετοιμάζει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβρη. Υποσχέθηκε σημαντική περαιτέρω μείωση επιτοκίων και σημαντικές αγορές assets από την ΕΚΤ. Παρ’ ό,τι αρνήθηκε να ποσοτικοποιήσει τις προβλέψεις του, δήλωσε με έμφαση ότι το πακέτο της ΕΚΤ θα είναι τόσο ισχυρό που θα ξεπεράσει τις προσδοκίες των αγορών.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 4,23%, με την Εθνική, τη Eurobank, την Alpha Bank, τη Λάμδα και τον Ελλάκτωρ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 3%. Άνω του +1% κινούνται οι ΔΕΗ, Φουρλής, Coca Cola, Cenergy, Μυτιληναίος, Aegean, Jumbo, Βιοχαλκο και ΟΠΑΠ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα