Ανοδικά έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 870 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ένα επίπεδο που “φλέρταρε” καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τους αγοραστές να επικρατούν μετά από αρκετές μάχες που δόθηκαν στο ταμπλό προκειμένου να περιοριστούν και οι απώλειες του πενθημέρου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 870,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 865,02 μονάδων (-0,13%) και 871,70 μονάδες (+0,64%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,2 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,70%, στις 2.163,16 μονάδες, ενώ στο -0,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.320,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,03% στις 828,75 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 0,66%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,35%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 0,76%.

Ως τώρα ο Σεπτέμβριος ήταν μήνας συσσώρευσης και επιλεκτικού ενδιαφέροντος που αντιστάθμισε επιμέρους πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους. Οι επενδυτές κινήθηκαν περισσότερο με γνώμονα τα θεμελιώδη μεγέθη του εξαμήνου τα οποία είτε δικαιολόγησαν και υποστήριξαν αποτιμήσεις είτε έδειξαν ότι οι τιμές περιέχουν περισσότερη αισιοδοξία από όσο ενδεχομένως αξίζουν.

Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές υποχώρησαν καθώς η Αγορά δεν έβγαλε κίνηση, μάλιστα στην τελευταία εβδομάδα του μήνα το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη συρρικνώθηκε σε 23 μονάδες. Τα θεμελιώδη μετά και το ετήσιο συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ξαναμπαίνουν στο κάδρο καθώς οι εμπλεκόμενοι θα επαναξιολογήσουν τη στάση τους για την πορεία των εταιριών του ΧΑ έχοντας τα πρώτα συγκεντρωτικά νούμερα του 2019 αλλά και περισσότερη πληροφόρηση για τις προοπτικές τους.

Τα έως τώρα (40%) αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών δείχνουν αύξηση στην κερδοφορία κατά 123% στα κέρδη μετά από φόρους ενώ αν εξαιρεθούν οι τράπεζες η καθαρή κερδοφορία παραμένει αυξημένη κατά 45%. Ωστόσο η μεγάλη διαφορά του κατασκευαστικού κλάδου, της ΔΕΗ και των διυλιστηρίων σε σχέση με την περυσινή επίδοση δημιουργεί εσφαλμένα συμπεράσματα ως προς τη δυναμική των καθαρών κερδών δεδομένης και της φετινής μείωσης του φορολογικού συντελεστή κατά 100 μονάδες βάσης.

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών η βελτίωση που καταγράφεται είναι πιο ήπια (+6%) ωστόσο και εδώ υπάρχει η επίπτωση της εφαρμογής του ΔΠΧΠ 16 το οποίο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ενίσχυσε το λειτουργικό αποτέλεσμα στην πρώτη χρήση εφαρμογής του προτύπου. Ο καθαρός δανεισμός φαίνεται αυξημένος κατά 7% ως αποτέλεσμα των προσαρμογών του ΔΠΧΠ 16 και της διανομής μερισμάτων τα οποία περιόρισαν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η αναλογία κερδοφόρων ζημιογόνων η οποία κινείται σε αναλογία 3:1, κινούμενη στο καλύτερο σημείο από κάθε άλλη δημοσίευση τα τελευταία 10 χρόνια. Το αποτέλεσμα του α’ εξαμήνου περιέχει αρκετούς έκτακτους παράγοντες και η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων ενδεχομένως να απαιτήσει μια δεύτερη ανάγνωση προκειμένου να διαγνωσθεί αν υπάρχει ισχυρή ή απλώς βελτίωση στα θεμελιώδη δεδομένα της Ελληνικής Αγοράς.

Τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη δεν άλλαξαν ιδιαίτερα καθώς η μεγάλη εικόνα δείχνει ανάλωση χρόνου χωρίς να απειλούνται ευαίσθητες ζώνες τιμών. Στην ευθεία των 850 μονάδων υπάρχει μια διακριτική αγοραστική αντίδραση που επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα υψηλά του χωρίς να αλλάζει η βραχυπρόθεσμη δυναμική των κινητών μέσων που παραμένει ανοδική.

Το ίδιο ισχύει και για τον MACD ο οποίος ωστόσο χρονικά έχει εξαντλήσει τα όρια ανοχής και στην επόμενη απόπειρα θα μεταβάλει την τάση του σε πτωτική. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδετερότητα διατηρώντας το σημαντικό δυνητικό ανοδικό περιθώριο σε ισχύ έχοντας μετριάσει εκ νέου την φορά κλίσης της καμπύλης τους. Συμπερασματικά δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα για να αναθεωρηθεί το ανοδικό σενάριο των νέων υψηλών, η κάμψη των τζίρων δεν έφερε και κάμψη τιμών και αυτό ερμηνεύεται ως μια ακόμα υπόσχεση ανοδικής αναμονής, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ συνέχισε και σήμερα το ράλι της καταγράφοντας κέρδη 3,01%, με τις Φουρλής, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% κινήθηκαν οι Motor Oil, Λάμδα, Coca Cola, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank και Eurobank, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Cenergy, Aegean, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο έχασε 5,28%, με τις ΟΠΑΠ, Titan και Μυτιληναίο να χάνουν 1,4% έκαστη. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα