

Την ανησυχία του για την σταθερότητα και την ασφάλεια στο Κόσοβο εκφράζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην εξαμηνιαία έκθεση του που αφορά την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.
“Η πανδημία του κορωνοϊού, η πολιτική κρίση και η αναγγελία απαγγελίας κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι και του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Κάντρι Βεσέλι, έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια στο Κόσοβο” εκτιμά ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις πολιτικών προσώπων για τις διώξεις που ασκούνται από την εισαγγελία του Ειδικού Δικαστηρίου για εγκλήματα που διεπράχθησαν από τον αποκαλούμενο Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου (UCΚ). Ο Αντόνιο Γκουτιέρες αφήνει αιχμές για υπονόμευση του έργου του Ειδικού Δικαστηρίου από τον Χάσιμ Θάτσι και τον Κάντρι Βεσέλι χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις δηλώσεις τους για “δικαστήριο που δικάζει με πολιτικά κίνητρα” και κατασκευάζει “ψευδείς κατηγορίες”. Ο γ. γ. του ΟΗΕ επέκρινε και την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να χρηματοδοτήσει με 20 εκατομμύρια ευρώ την υπεράσπιση των κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου όπως επίσης και την κατάθεση πρότασης συνταγματικής αναθεώρησης από τον Χάσιμ Θάτσι με την οποία προτείνεται η κατάργηση του Ειδικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα του UCK.
Στην έκθεση του ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν δείχνει ικανοποιημένος και από τους ρυθμούς επιστροφής στο Κόσοβο των εκτοπισμένων Σέρβων επισημαίνοντας ότι από το 1999 μέχρι σήμερα επέστρεψαν λίγο περισσότεροι από 28.000 Σέρβοι από τους 210.000 περίπου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ χαιρετίζει την επανεκκίνηση του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας και καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν “ευελιξία και δημιουργικότητα ώστε να ξεπεραστούν οι διαφορές και να βρεθεί μία συνολική και βιώσιμη λύση”.
Η έκθεση για το Κόσοβο του γ.γ. του ΟΗΕ θα τεθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 21 Οκτωβρίου.
Σχετικά Νέα
Αμπάς: Αίρεται η απαγόρευση λειτουργίας του Al Jazeera στη Δυτική Οχθη
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ήρε την απαγόρευση που είχε επιβληθεί στη δραστηριότητα του.
Επικοινωνία Ρούμπιο-Φιντάν με επίκεντρο τις πιθανές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάρκο Ρούμπιο πραγματοποίησε ο Χακάν Φιντάν, σχετικά με τις πιθανές.
11 χρόνια φυλάκισης στον αρχηγό του δικτύου των Ρώσων κατασκόπων στη Μ. Βρετανία
Ο αρχηγός του ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου που είχε έδρα την Βρετανία, το οποίο σύμφωνα.
Τραμπ: «Θα ήμουν ηλίθιος αν έλεγα όχι στο αεροσκάφος που προσφέρει το Κατάρ στις ΗΠΑ»
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν «ηλίθιο» να αρνηθεί το αεροσκάφος που.