Φλέγοντα θέματα της περιοχής στην τριμερή Ελλάδας – Ιορδανίας – Κύπρου

Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Ιορδανίας-Κύπρου πραγματοποιείται σήμερα στο Αμμάν. Η σημερινή συνάντηση αναδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική των τριμερών σχημάτων συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στη Συρία και το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία, αναμένεται να συζητηθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη σημερινή 2η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, ενώ πρόκειται να υπογραφούν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας.

Στη Σύνοδο θα συζητηθεί η διμερής και τριμερής οικονομική συνεργασία, η οποία αφορά κυρίως έργα ανοικοδόμησης στη Συρία και το Ιράκ, και η συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των οπτικοακουστικών, του τουρισμού και της ενέργειας.

Θα υπογραφούν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας:
– Στον τομέα της εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022
– Μεταξύ των φορέων προώθησης επενδύσεων. Από την ελληνική πλευρά συμμετέχει το Enterprise Greece.

Ο έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται στο Αμμάν από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τους υφυπουργούς Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη και Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσο.

Παράλληλα, με τη Σύνοδο Κορυφής θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, με συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρήσεων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιορδανία.

Τσίπρας: Η συνεργασία με Κύπρο και Ιορδανία ενδυναμώνει τη σταθερότητα στην περιοχή

Η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας ενδυναμώνει τη στρατηγική για την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη των εργασιών της 2ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών που πραγματοποιείται στο Αμμάν.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή, ενώ για την Ελλάδα και την Κύπρο είπε ότι είναι οι πλησιέστερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μπορούν να βοηθήσουν, σημειώνοντας ότι αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον μονάρχη της Ιορδανίας. Ο κ. Τσίπρας έφθασε στις 11:50 στο παλάτι του βασιλιά Αμπντάλα Β’. Η υποδοχή του έγινε με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας απέδωσε τιμές και ο βασιλιάς τον υποδέχθηκε με μια θερμή χειραψία. Οι δυο τους φωτογραφήθηκαν μπροστά από τις σημαίες της Ιορδανίας και της Ελλάδας και αμέσως μετά άρχισε η συνάντηση τους.

Κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αμντάλα Β’ είχε και Κύπριος πρόεδρος, κατά την οποίαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Βασιλιά για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του για εξεύρεση επίλυσης του Κυπριακού και για τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ μέσω της ειδικής του απεσταλμένης κας Τζέιν Χολ Λουτ για συνομολόγηση όρων αναφοράς, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα