

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια τεράστια έκταση υποθαλάσσιας βλάστησης στα ανοιχτά της δυτικής Αυστραλίας, που έχει έκταση όσο περίπου 20.000 ποδοσφαιρικά γήπεδα ή τριπλάσια του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στην πραγματικότητα είναι ένας ενιαίος οργανισμός, οπότε πρέπει να θεωρηθεί το μεγαλύτερο φυτό στη Γη, αλλά και ο μεγαλύτερος κλώνος που έχει ποτέ βρεθεί.
Κάνοντας γενετική ανάλυση, οι ερευνητές βεβαιώθηκαν ότι ο τεράστιος υποθαλάσσιος λειμώνας έκτασης 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον ρηχό Κόλπο των Καρχαριών, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Περθ, είναι ένας και μοναδικός οργανισμός. Πιθανώς προήλθε από ένα μοναδικό σπόρο πριν τουλάχιστον 4.500 χρόνια και στη συνέχεια μέσω συνεχούς κλωνοποίησης έφθασε στο σημερινό μέγεθος που άφησε έκπληκτους τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζέιν Εντζλόου του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση σστην επιθεώρηση «Proceedings of Royal Society B» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας επιστημών ανέφεραν ότι το φυτό, ένα είδος Ποσειδωνίας (Posidonia australis), μεγαλώνει όπως το γρασίδι στην ξηρά με ρυθμό 15 έως 35 εκατοστών ετησίως. Θεωρητικά η μεγέθυνση του μπορεί να συνεχιστεί απεριόριστα, αν το περιβάλλον του δεν αλλάξει πολύ. Σήμερα το μέσο βάθος στον Κόλπο των Καρχαριών είναι περίπου εννέα μέτρα.
Το φυτό, που παρέχει καταφύγιο σε μια πληθώρα θαλάσσιων ειδών, όπως χελωνών, δελφινιών, ψαριών, καβουριών κ.α., αντέχει σε θερμοκρασίες 15 έως 30 βαθμών Κελσίου και είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μεγαλύτερο μύκητα που έχει βρεθεί στον πλανήτη μας. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ για τον μεγαλύτερο κλώνο ήταν μια άλλη Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) που καλύπτει 15 χιλιόμετρα στη δυτική Μεσόγειο θάλασσα. Οι Ποσειδωνίες είναι φυτά, αν και λανθασμένα συχνά αποκαλούνται φύκια.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
21 Απριλίου 1967: 58 χρόνια από την «Μαύρη» ημέρα της Χούντας των συνταγματαρχών – Ο ρόλος των γυναικών
Το στρατιωτικό πραξικόπημα που επέβαλλε την επταετή χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, εκδηλώθηκε τα.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν χρώμα που κανείς δεν έχει ξαναδεί – Πώς μοιάζει
Μετά από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ζωής στη Γη, οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν.
Deutsche Welle: Τι μας περιμένει μετά θάνατον; – Έχουμε ψυχή;
«Τι μας περιμένει μετά θάνατον;» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η γερμανική Deutsche Welle και υπογράφει.
Απειλεί τη δημοσιογραφία η Τεχνητή Νοημοσύνη;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημοσιογραφία. Αντικειμενική πρόβλεψη ή ευσεβής πόθος;.