Αναιμική άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με τη συναλλακτική δραστηριότητα να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί σήμερα να ανακάμψει μετά τη διήμερη πτώση, χωρίς όμως να εμφανίζει διαθέσεις να ανακαταλάβει τις 860 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,29% στις 858,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στις 800 χιλ. τεμάχια. Άνοδος 0,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.131,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,13% στις 828,65 μονάδες.

Εξαιρετικά επιφυλακτικές οι κινήσεις στο ταμπλό και σήμερα, με τα πρόσημα επίσης να είναι εύθραυστα, χωρίς η αγορά να δείχνει διαθέσεις να αναλάβει ρίσκο και να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Είναι ένα ακόμη δείγματα ότι ο Νοέμβριος δεν θα δείξει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το τρίμηνο που προηγήθηκε, με την πλάγια κίνηση να συντηρείται, δίνοντας “βήμα” στους βραχυπρόθεσμους να διαμορφώνουν την τάση σε ημερήσιο επίπεδο.

Άλλωστε, όπως έχουν επισημάνει αρκετοί εγχώριοι αναλυτές τελευταία ο βασικός λόγος της επιφυλακτικότητας είναι η αδυναμία να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο πως οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό κεφάλαιο ειδικού σκοπού που φέρει την ονομασία Ηρακλής. Αυτό που προκύπτει πάντως είναι ότι η συμμετοχή στο πλάνο μείωσης θα γίνει με γνώμονα την αντοχή των τραπεζικών ισολογισμών να υποστούν την απώλεια που προκύπτει από την διαφορά μεταξύ των ακάλυπτων προβληματικών δανείων και του κεφαλαίου που θα θεωρηθεί εγγυημένο καθώς και από το ποιος (το SPV ή οι τράπεζες) θα απορροφήσει το κόστος των εγγυήσεων ή/και της διαχείρισής.

Έτσι η κόπωση της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς όσο πλησιάζουμε και στη λήξη του δωδεκαμήνου αρκετές θέσεις επαναπροσδιορίζονται. Και αυτή η αναδιάρθρωση αναμένεται να κορυφωθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι στο τριήμερο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου μεταξύ 20 – 22 Νοεμβρίου, όπου και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά ή τουλάχιστον τα περισσότερα από τα εκκρεμή ζητήματα, και η δεύτερη φάση θα είναι από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι νέες στρατηγικές στον ορίζοντα του νέου δωδεκαμήνου. Και σε αυτές τις δύο φάσεις το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξουν αναταράξεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να προκαλέσουν τα όρια εντός των οποίων κινείται η αγορά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Εθνική και ΑΔΜΗΕ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Φουρλής, Jumbo, Cenergy, Coca Cola και Motor Oil.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης χάνει 1,14%, με τις Titan, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Aegean, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχαλκο να κινούνται με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή τα Ελληνικά Πετρέλαια.

 

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα