Αν και μειώθηκε η χρηματοδότηση ESG, παραμένει πολλά υποσχόμενη

Οι ροές προς τα κεφάλαια ESG μειώθηκαν και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 λόγω των γενικότερων διαταραχών στην αγορά αλλά παραμένουν σε θετικό έδαφος σε αντίθεση με τις μεγάλες εκροές από τα συμβατικά ταμεία, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Παρά την απότομη επιβράδυνση το πρώτο εξάμηνο του 2022 εν μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ροές προς τα κεφάλαια ESG το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι αυξημένες σε σχέση με το 2021 ενώ υπό ευνοϊκές συνθήκες, η συνολική έκδοση χρέους ESG θα μπορούσε να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό άνω των 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025

Η παγκόσμια έκδοση χρέους με σήμανση ESG ξεπέρασε τα 645 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ενώ ήταν περίπου 15% κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, αυτός ήταν διπλάσιος από τον ρυθμό του πρώτου εξαμήνου του 2020. Οι αγορές ομολόγων και δανείων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα κατέγραψαν επίσης ικανοποιητικά επίπεδα εκδόσεων το 1ο εξάμηνο του 2022.

Οι αναδυόμενες και συνοριακές αγορές εξέδωσαν πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα ESG το πρώτο εξάμηνο του 2022, από τα περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Τα κεφάλαια για το κλίμα αυξάνονται, αλλά παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα από εκείνα που απαιτούνται για τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου και για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών.

Οι ιδιωτικές ροές χρηματοδότησης για το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αλλά εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% των συνολικών ροών κεφαλαίων του EM.

Οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη αγορά χρέους ESG στον κόσμο, ακολουθούμενες από τη Γαλλία ενώ τα ομόλογα με σήμα ESG αποτελούν το 70% του παγκόσμιου χρέους ESG.

Η ενσωμάτωση του ESG στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, με την έκδοση ομολόγων ESG να ξεπερνά το 6% της παγκόσμιας έκδοσης το δεύτερο τρίμηνο του 2022

Οι ΗΠΑ έχουν τις μεγαλύτερες αγορές πράσινων και βιώσιμων ομολόγων, η Γαλλία και η Ιταλία πρωτοστατούν στα κοινωνικά κριτήρια και τις βιώσιμες αγορές ενώ οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία κυριαρχούν στα που συνδέονται με το ESG

Το μέγεθος της εθελοντικής αγοράς άνθρακα αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αλλά παρουσίασε αξιοσημείωτη επιβράδυνση φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων το 1ο εξάμηνο του 2022 προήλθε από την Ινδία, την Κίνα, τη Λαϊκή Δημοκρατία της το Κονγκό και οι Η.Π.Α.

Η Ρουμανία, η Αιθιοπία, η Κόστα Ρίκα συγκεντρώνουν τις κορυφαίες βαθμολογίες χωρών ως προς το ESG για τον τομέα των αναδυόμενων οικονομιών, αντανακλώντας τις ισχυρές επιδόσεις τους όσον αφορά την απόδοση του άνθρακα και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (αν και η Ρουμανία έχει περισσότερα περιθώρια να μειώσει την ένταση του άνθρακα).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα