

Στη διαμόρφωση της έκθεσης Πισσαρίδη δεν συμμετείχαν οι θεσμικοί φορείς της πολιτείας, τα Επιμελητήρια της χώρας ή οι Εμπορικοί Σύλλογοι, παρά συγκεκριμένες μόνον επιχειρήσεις και στη σύνταξή της μετείχαν συγκεκριμένοι καθηγητές με γνωστές απόψεις περί πολιτικών και οικονομικών θεμάτων.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ALPHA, ο Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για τα αναφερόμενα, μέσω του πρόσφατου άρθρου του για την έκθεση Πισσαρίδη, διάλογος ο οποίος έλλειψε κατά τη σύνταξή της, προκαλώντας μάλιστα οποιοδήποτε από τα μέλη της επιτροπής να απαντήσει.
Η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς, περιγραφής ή ανάλυσης στο κείμενο της έκθεσης για τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κρίση πριν μια δεκαετία, οφείλεται στο ότι στους συντάκτες της βρίσκονται αρκετοί από αυτούς που ήταν πρωταγωνιστές στην εφαρμογή πολιτικών που έριξαν τη χώρα στα βράχια. Δεν είναι δυνατόν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης, σε ένα κείμενο που ασχολείται με ένα εύρος θεμάτων, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέχρι την κλιματική αλλαγή, να υπάρχει έλλειψη αναφοράς στις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση.
Η έλλειψη διαλόγου με την κοινωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές και τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί τον διάλογο σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, ώστε να αναδειχθούν οι διαφορές και να ενημερωθούν οι πολίτες. Ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε τα αναπτυξιακά συνέδρια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις κατευθύνσεις της ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης, των βασικών τομέων της βιοτεχνίας και των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, που είχαν προκύψει μέσα από ανοικτό διάλογο και που είχε δημοσιοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του Ολιστικού Σχεδίου Ανάπτυξης.
Αναφερόμενος γενικότερα σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και των περιφερειών της, ανέφερε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα παθογένειας και έλλειψης κατεύθυνσης τη χρήση και κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων αγροτικής ή κτηνοτροφικής παραγωγής σε ξενοδοχεία τοπικών κοινωνιών με εξαίρετη ντόπια παραγωγή προϊόντων. Σε περιπτώσεις σαν κι αυτές ο ρόλος του δημοσίου, τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης είναι καθοριστικός, καθότι μέσω φορολογικών, οικονομικών κινήτρων μπορεί να προσφέρει ώθηση στον επιχειρηματία που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει προϊόντα τοπικών ή πλησιέστερων αγορών.
Η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα είναι σημαντική για τη χώρα και η κρίση του κορωνοϊού το απέδειξε, δήλωσε ο Τρ. Αλεξιάδης, όπως είναι φανερή και η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού με τους πολιτικούς να φορτώνουν άδικα τις ευθύνες τους στη δημόσια διοίκηση που απλά υλοποιεί τις αποφάσεις τους. Εν μέσω εθνικών κινδύνων, για παράδειγμα, δεν έχουν εξεταστεί φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους νησιών που βρίσκονται στην περιοχή της έντασης, ούτε αποτελεί αξιοποίηση δαπανών για την άμυνα της χώρας το πέταγμα 500.000 ευρώ στα σκουπίδια για την αγορά ενός άχρηστου πλωτού φράγματος…
Σχετικά Νέα
Κ. Μητσοτάκης για δημογραφικό: Από τα πιο κρίσιμα προβλήματα της χώρας
Ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το δημογραφικό, σε.
ΚΚΕ: Τα μόνα χειροπιαστά αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μελόνι είναι αυτά που αφορούν τις μπίζνες των ομίλων των δύο χωρών
Σε σχολιασμό των δηλώσεων των πρωθυπουργών της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ιταλίας, Τζόρτζια.
Ν. Ανδρουλάκης: Χωρίς πολιτική αλλαγή, με τη σημερινή κυβέρνηση που υπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς, η χώρα δεν θα σηκώσει κεφάλι
«Με ανοιχτά μάτια ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, για να πάει η.
Σ. Φάμελλος: Δεν υπάρχει περιθώριο για αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης
«Προχωράμε για το Συνέδριο δηλώνοντας την κοινή μας βούληση για την κοινωνική και πολιτική.