Αλ. Χαρίτσης: Η μάχη κατά του AIDS συνεχίζεται και μας αφορά όλους

«Είναι φανερό ότι η μάχη κατά του AIDS συνεχίζεται. Και μας αφορά όλους», δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η ιστορία του AIDS είναι μια ιστορία μάχης ενάντια στο στίγμα, τις διακρίσεις και την απάθεια. Είναι η ιστορία των ίδιων των ασθενών και των ανθρώπων τους, που απέναντι σε ένα αδιάφορο και συχνά εχθρικό σύστημα, δεν σταμάτησαν να διεκδικούν πόρους και έρευνα για την καταπολέμηση του ιού και το δικαίωμά τους στην ισονομία. Η ιστορία της σύγκρουσης των αναπτυσσόμενων χωρών με ισχυρές φαρμακοβιομηχανίες, στην ανάγκη τους για φθηνότερα φάρμακα και θεραπείες.

Σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, δεν εφησυχάζουμε. Οι πιθανότητες να νοσήσει πλέον ένας οροθετικός που θα λάβει έγκαιρη και σωστή θεραπεία είναι πιο μικρές, η πρόσβαση όμως όλων στη θεραπεία παραμένει ζητούμενο. Το ίδιο και η σωστή πληροφόρηση για την προστασία από τον ιό αλλά και η άρση του φόβου και της προκατάληψης ενάντια στους φορείς.

Μέσα στο 2017, 1.8 εκ άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό HIV. Οι φορείς φτάνουν στα 38 εκ., με το 21% από αυτούς να μην το γνωρίζουν. Είναι φανερό ότι η μάχη κατά του AIDS συνεχίζεται. Και μας αφορά όλους.»

Σχετικά Νέα