Οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν την αύξηση του μισογυνισμού και του σεξισμού στις σχολικές αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς. Περισσότεροι από 5.800 εκπαιδευτικοί ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας του εκπαιδευτικού συνδικάτου NASUWT, και σχεδόν τρεις στους πέντε εκπαιδευτικούς (59%) δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συμβάλει στην επιδείνωση της συμπεριφοράς των μαθητών.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης, το οποίο πραγματοποιείται στο Λίβερπουλ αυτό το Σαββατοκύριακο. Μια πρόταση που πρόκειται να συζητηθεί στο συνέδριο καλεί την εκτελεστική επιτροπή του συνδικάτου να συνεργαστεί με τους εκπαιδευτικούς «για να αξιολογήσει τον κίνδυνο που αποτελούν για τους νέους τα ακροδεξιά και λαϊκιστικά κινήματα».

Ο Άντριου Τέιτ αναφέρθηκε από αρκετούς εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην έρευνα, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχε αρνητική επιρροή στα αγόρια.

Μια δασκάλα δήλωσε ότι είχε 10χρονα αγόρια που «αρνούνταν να της μιλήσουν… επειδή είναι γυναίκα», αναφέρει το βρετανικό Sky News.

Ένας άλλος δάσκαλος δήλωσε ότι «το φαινόμενο Άντριου Τέιτ είχε τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο [οι μαθητές σε ένα σχολείο για αγόρια] αλληλεπιδρούσαν με τις γυναίκες και τα αρσενικά που δεν θεωρούσαν “αρσενικά”».

Ένας άλλος που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι το σχολείο τους είχε βιώσει κάποια περιστατικά «υποτιμητικής γλώσσας προς το γυναικείο προσωπικό… ως άμεσο αποτέλεσμα των βίντεο του Άντριου Τέιτ».

Τον περασμένο μήνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, διοργάνωσε συζήτηση στην Downing Street για το πώς να αποτραπούν τα νεαρά αγόρια από το να παρασύρονται σε μια «δίνη μίσους και μισογυνισμού».

Η συζήτηση έγινε με τους δημιουργούς του δράματος «Adolescence» του Netflix, το οποίο διερευνούσε τη λεγόμενη κουλτούρα των incel.

Ο Πάτρικ Ρόατς, γενικός γραμματέας του συνδικάτου, δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί «δεν μπορούν να αφεθούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα».

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη δράση με τη συμμετοχή των σχολείων, των κολλεγίων και άλλων φορέων για την προστασία όλων των παιδιών και των νέων από την επικίνδυνη επιρροή των ακροδεξιών λαϊκιστών και των εξτρεμιστών», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε: «Η εκπαίδευση μπορεί να είναι το αντίδοτο στο μίσος και η τάξη πρέπει να είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για τη συζήτηση ευαίσθητων θεμάτων και όπου ενθαρρύνεται η κριτική σκέψη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρέχουμε μια σειρά από πόρους για να υποστηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς να περιηγηθούν σε αυτά τα δύσκολα θέματα και για τον οποίο η αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών μας θα εξετάσει τις δεξιότητες που χρειάζονται τα παιδιά για να ευδοκιμήσουν σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο διαδικτυακό κόσμο».