«Συγγνώμη λάθος», λένε τώρα αξιωματούχοι του Τραμπ για το πρωτοφανές email που απαιτεί αλλαγές στο πρόγραμμα του Χάρβαρντ

Η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πολιτικό και νομικό ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επίκεντρο την ακαδημαϊκή ελευθερία, τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και την πολιτική επιρροή στα πανεπιστήμια.​

Η ένταση ξεκίνησε όταν ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε, να απαγορεύσει στο κορυφαίο πανεπιστήμιο να δέχεται ξένους φοιτητές, αν δεν δεχθεί να υποβληθεί σε έλεγχο όσον αφορά την εισαγωγή φοιτητών, τις προσλήψεις πανεπιστημιακών και τον πολιτικό προσανατολισμό του.

Λάδι στη φωτιά, έριξε η επιστολή που έλαβε η διοίκηση του Πανεπιστημίου από την Ομάδα Εργασίας της κυβέρνησης για τον Αντισημιτισμό, η οποία περιείχε αυτές τις απαιτήσεις για αλλαγές στις πολιτικές προσλήψεων, εισαγωγών και προγραμμάτων σπουδών.

Πιο συγκεκριμένα, περιελάμβαναν την κατάργηση των προγραμμάτων ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης (DEI), τον περιορισμό των διεθνών φοιτητών και την απαγόρευση των φιλοπαλαιστινιακών φοιτητικών ομάδων.​

Η επιστολή, υπογεγραμμένη από τρεις ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και αποσταλμένη από επίσημο κυβερνητικό λογαριασμό, θεωρήθηκε αυθεντική από το Χάρβαρντ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αργότερα ισχυρίστηκαν ότι η επιστολή εστάλη κατά λάθος και ότι προοριζόταν για εσωτερική χρήση.

 

Η απάντηση του Χάρβαρντ ήταν άμεση και αποφασιστική. Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Άλαν Γκάρμπερ, απέρριψε τις απαιτήσεις της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την ακαδημαϊκή αυτονομία και το δικαίωμα του ιδρύματος να καθορίζει τις δικές του πολιτικές και προγράμματα .

Η αντίδραση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση Τραμπ να παγώσει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους 2,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Χάρβαρντ και να απειλήσει με ανάκληση του φορολογικού καθεστώτος του πανεπιστημίου.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχίες στην ακαδημαϊκή κοινότητα και πέραν αυτής.

Όπως αναφέρει το Business Insider, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ, χαρακτήρισε τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ ως «επίθεση στην επιστήμη», προειδοποιώντας ότι τέτοιες πολιτικές θα μπορούσαν να εμποδίσουν την τεχνολογική πρόοδο των ΗΠΑ και να επιτρέψουν σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα, να τις ξεπεράσουν.​

Η αντιπαράθεση έχει εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ισορροπία μεταξύ κυβερνητικής εποπτείας και ακαδημαϊκής ελευθερίας, καθώς και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η πολιτική παρέμβαση στην εκπαίδευση και την έρευνα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα