Άκαρπες οι έως τώρα συναντήσεις στη Γαλλία – Διάγγελμα Μακρόν απόψε

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα προς το γαλλικό έθνος στις 21.00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη, ανέφερε το γραφείο του, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

Ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχασαν την Κυριακή την απόλυτη πλειοψηφία τους στην Εθνοσυνέλευση και μαζί με αυτήν τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων.

Παραμένει το αδιέξοδο- Το σενάριο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Ενώ συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συνομιλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η δεύτερη θητεία του Γάλλου προέδρου κινδυνεύει να βυθιστεί σε κρίση μόλις δύο μήνες μετά την έναρξή της.

Το φάσμα πολιτικής παράλυσης μετά την ανατρεπτική εκλογική επίδοση της Ακροδεξιάς υπό τη Λεπέν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επόμενη ημέρα της ηγεσίας του Μακρόν στην Ευρώπη, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος διεκδικεί να διατηρήσει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το προεδρικό γραφείο ανέφερε ότι η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, που κατηγορήθηκε από αναλυτές ότι ηγήθηκε μιας άτονης εκστρατείας, πρότεινε την παραίτησή της στον Μακρόν, αλλά ο πρόεδρος την απέρριψε.

Ο Μακρόν ξεκίνησε τις συζητήσεις της Τρίτης μιλώντας με τον Κριστιάν Ζακόμπ, τον επικεφαλής των παραδοσιακών συντηρητικών Ρεπουμπλικανών (LR), ενός κόμματος που βρίσκεται σε παρακμή τους τελευταίους μήνες, αλλά που τώρα θα ήταν το κλειδί για να δώσει στον πρόεδρο την απόλυτη πλειοψηφία.

Η Μαρίν Λεπέν ισχυρίστηκε σήμερα σε δηλώσεις της ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Ναι», απάντησε ο αρχηγός των βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος όταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα,όπως τουλάχιστον ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι την Τρίτη, όπως επισημαίνει το Paris Match, μετά τέλος της συνέντευξής της στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δέχεται τους αρχηγούς των βασικών κομμάτων, δεν ανέφερε μια τέτοια πιθανότητα .Επίσης, ερωτηθείσα κατά την άφιξή της την Τετάρτη στην Εθνοσυνέλευση, επικεφαλής της ομάδας της Εθνικής Συσπείρωσης, σχετικά με μια πιθανή συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η Μαρίν Λεπέν απλώς απάντησε: «Νομίζω ότι η κατάσταση δεν το δικαιολογεί»

Την Τρίτη, ο Μακρόν ξεκίνησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων συναντήσεις με ηγέτες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN) Μαρίν Λεπέν, για να βρεθεί μια διέξοδος από την κρίση. Συναντάται και με άλλος ηγέτες σήμερα, αν και ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας NUPES, ο σκληροπυρηνικός αριστερός Ζαν Λυκ Μελανσόν στέλνει τον 32χρονο βουλευτή, Αντριέν Κουατενάνς, για να τον εκπροσωπήσει σε μια ξεκάθαρη κίνηση περιφρόνησης προς το πρόσωπο του προέδρου, όπως τουλάχιστον το ερμηνεύουν τα γαλλικά μέσα.

Ο αβάσταχτος συμβιβασμός; Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία, αλλά δεν έχει βρεθεί συναίνεση”, ανέφερε η δεξιά εφημερίδα Le Figaro. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η πιο βιώσιμη λύση θα ήταν μια συμφωνία μεταξύ της κεντρώου συμμαχίας του Μακρόν και των δεξιών Ρεπουμπλικανών (LR), ενός κόμματος σε παρακμή, αλλά που κέρδισε ακόμα 61 έδρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, του οποίου το κόμμα Ορίζοντες είναι μέρος της συμμαχίας του Μακρόν, δήλωσε στην τηλεόραση BFM αργά την Τρίτη ότι πρέπει τώρα να σχηματιστεί ένας «μεγάλος συνασπισμός». «Πρέπει να ακούσουμε τι είπαν οι ψηφοφόροι και να τους πάρουμε στα σοβαρά», είπε.

Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ, ο οποίος είναι μέρος της συμμαχίας NUPES και είχε συνομιλίες με τον Μακρόν την Τρίτη, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» ως διέξοδο

Ο Ολιβιέ Βεράν, υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, είπε στο BFM την Τετάρτη ότι «όλες οι επιλογές» ήταν στο τραπέζι. Αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με το RN της Λεπέν ή το σκληρό αριστερό κόμμα του Μελανσόν . Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, είπε, είτε μέσω συμμαχίας είτε με συμφωνίες ανά νομοσχέδιο .

Ο Μελανσόν έχει απειλήσει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μπορν τον επόμενο μήνα, ωστόσο οι άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις διαθέσεις του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα