Αίγυπτος για τουρκική Navtex: Επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Οι εκδόσεις Navtex από την Τουρκία που δημιουργούν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, πυροδότησαν και την αντίδραση της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Η νέα τουρκική Navtex με την οποία το πλοίο Barbaros στάλθηκε ανοιχτά της Κύπρου για την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών προκάλεσε δυσαρέσκεια και στην Αίγυπτο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, τμήματα από την περιοχή που έχει δεσμεύσει με την Navtex της η Τουρκία «βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Καΐρου».

Στη συνέχεια, το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου πρόσθεσε πως η έκδοση της τουρκικής Navtex δεν συνάδει με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Στο ίδιο αυστηρό ύφος, το Κάιρο τονίζει πως η συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας παραβιάζει επίσης διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και προσβάλει κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Σίσι για την Ανατολική Μεσόγειο
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως στις 24 Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ηγετών συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις.

«Πολύ κοντά σε συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου»

Την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται «κοντά, πολύ κοντά» σε συμφωνία οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, εξέφρασε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νίκος Γαριλίδης.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al-Ahram Weekly, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας, ενώ: «ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έληξε στην Αθήνα την Τρίτη».

Σύμφωνα με τον πρέσβη, μπορεί να υπάρξει άλλος ένας γύρος ή δύο συνομιλιών μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών, αλλά ότι στο τέλος της ημέρας «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εξαρτηθούν από τη σοφία των αντίστοιχων πολιτικών ηγεσιών για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία».

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, η ΑΟΖ είναι ένα θέμα που «πρέπει να γίνει αυτό το καλοκαίρι».

Είπε ότι μπορεί να υπάρξει ηλεκτρονική υπογραφή, ή η ενδυνάμωση των αντίστοιχων ηγετών των χωρών για την υπογραφή από τους πρέσβεις ή των υπουργών Εξωτερικών. Μόλις συμφωνηθεί το κείμενο, τα λεπτομερή πρωτόκολλα θα αποφασιστούν, τόνισε.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, όπου αυτός και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι θα βοηθήσουν η μια χώρα την άλλη για να ωφεληθούν αμφότερες από τους πιθανούς υποθαλάσσιους πόρους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα