Αγωνία για την πορεία του AfD σε Σαξωνία και Βρανδεμβούργο

Η αναμενόμενη ενίσχυση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις τοπικές εκλογές δύο ανατολικογερμανικών κρατιδίων στρέφει την προσοχή της γερμανικής και της διεθνούς κοινής γνώμης στην Σαξωνία και το Βρανδεμβούργο.

Μέχρι την τελευταία στιγμή του προεκλογικού αγώνα Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. «Πηγαίνετε να ψηφίσετε», έγραφε σήμερα το πρωί στο Twitter ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η κυβερνητική συνεργασία CDU και SPD θα χάσει την πλειοψηφία της, ενώ οι Πράσινοι ενδέχεται να αποστάσουν διψήφιο ποσοστό. Στη Σαξωνία το AfD ενδέχεται να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα μετά τους Χριστιανοδημοκράτες του πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ, ενώ στο Βρανδεμβούργο Σοσιαλδημοκράτες και Εναλλακτική για τη Γερμανία δίνουν μάχη για το ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη.

Ανερχόμενη πολιτική δύναμη το AfD;

Όλα δείχνουν ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα βγει ενισχυμένη από την σημερινή εκλογική αναμέτρηση. Ας σημειωθεί ότι ήδη από το 2016 το AfD διασφάλισε ποσοστό σχεδόν 21% στη βουλή του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Δυτική Πομερανία και πάνω από 25% στο κρατίδιο Σαξωνίας-Άνχαλντ. Σε περίπτωση που η Εναλλακτική για τη Γερμανία διασφάλιζε, για παράδειγμα, 25% στη Σαξωνία και 20% στο Βρανδεμβούργο τότε θα είχε κάθε δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι είναι η ανερχόμενη πολιτική δύναμη στα πέντε ανατολικογερμανικά κρατίδια.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, nt-v)

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Νέα