Αέρας ανάπτυξης πνέει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Παρά την αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων που μονοπωλούν το ενδιαφέρον, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να συνεχίζουν το ράλι ανάπτυξης, με γοργότερους μάλιστα ρυθμούς από άλλα μέλη της Ευρωζώνης.

Γράφει η Έλενα Βαβαδάκη

Πιο συγκεκριμένα με βάση έκθεση της DBRSMorningstar, σε υψηλά επίπεδα θα εξακολουθήσουν να κυμαίνονται κερδοσκοπικά οι τράπεζες της Ευρώπης, ακόμη κι’ αν προβλέπεται μικρή μείωση κερδών σε σχέση με το 2023. Σύμφωνα με τον οικονομικό οίκο, τα τραπεζικά κέρδη συνέχισαν και θα συνεχίσουν, βέβαια να υποστηρίζονται από τα υψηλότερα επιτόκια και κατά το 2024, με ανοιχτό το ενδεχόμενο όμως της εξασθένισης.

Παράλληλα, η έκθεση υποστηρίζει ότι, ανοδική πορεία φαίνεται να ακολουθούν και οι γενικότερες δαπάνες, λόγω της αύξησης των μισθών αλλά και το πιστωτικό κόστος σε ολόκληρο το εύρος των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ανάμεσα τους και η Ελλάδα η οποία βρέθηκε στην κορυφή όσον αφορά το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, η επέκταση του οποίου είναι βασικό μέσο για την κερδοφορία. Άξιο σε αυτό το σημείο να αναφερθεί είναι και η επίτευξη μείωσης των κόκκινων δανείων, παρά τις δυσκολίες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, φέρνοντας τις ελληνικές τράπεζες ένα βήμα πιο κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης και σε αυτόν τον τομέα.

Την δυναμική τους άλλωστε απέδειξαν και με τις επιδόσεις τους κατά την διάρκεια μίας εκ των πιο αυστηρών ασκήσεων ανθεκτικότητας, όπως ανέφερε η ανάλυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την Πανευρωπαική Ασκηση Προσωμοίωσης Ακραίων Συνθηκών (2023). Οι επιδόσεις που σημειώθηκαν σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με αυτές που είχαν καταγραφεί το 2018 ή 2021, αν ληφθούν υπ’ όψιν, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η αύξηση των συνολικών κερδών. Οι μεγάλες 4 συστημικές τράπεζες, εκπροσωπώντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατέκτησαν την 1η θέση ανάμεσα στις Νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την 4η θέση ανάμεσα σε άλλες 16 χώρες που συμμετείχαν.

Σε θετικό κλίμα και πνέοντας αέρα ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε και το Greek Investment Forum στο Λονδίνο, για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς δυναμικά πάνω στο τραπέζι ήρθαν επισήμως πλέον τα μερίσματα, με τους επικεφαλής των τεσσάρων  ομίλων να κάνουν λόγο για πολιτικές ανταμοιβής των μετόχων τους. Πρόκειται για μελλοντικά σχέδια και προοπτικές που βασίζονται από την μία σε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, στην Ελλάδα δηλαδή, να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της σε ένα καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον, και από την άλλη σε έναν αναμενόμενο κύκλο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη μετά το πέρας του α’ εξαμήνου. Οι συζητήσεις με τον Επόπτη, βέβαια σχετικά με τον διαμοιρασμό μερισμάτων βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο.  Αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά τις ετήσιες τακτικές συνελεύσεις και την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων, με τις τράπεζες όμως να έχουν ήδη θέσει κάποιους στόχους. Ειδικότερα, Εθνική Τράπεζα αλλά και Eurobank έχουν στόχο την επιστροφή του 20% – 30% πίσω στους μετόχους τους, από τα κέρδη του 2023. ενώ η Alphabank ως στόχο έχει να διανείμει το 20% και τέλος η Τράπεζα Πειραιώς  το 10%.

Με αφορμή την πρόσφατη αξιολόγηση της εγχώριας οικονομίας από τον οίκο Fitch, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τέλος, και τα οφέλη των τραπεζών από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, από την Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κατέχουν πάνω από 30 δις. σε έντοκα γραμμάτια και κρατικά ομόλογα, ενώ κατά το τελευταίο εξάμηνο αύξησαν τις θέσεις τους σε ελληνικούς τίτλους, κατά 6,6%. Η τιμή αυτών των τίτλων αυξάνεται με την ανάκτηση από μεγάλους οικονομικούς οίκους, ενισχύοντας επιπλέον τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, που δείχνουν ταυτόχρονα να αυξάνουν και τις μακροχρόνιες θέσεις τους στο σύνολο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα