Μέρκελ:Η πολιτική του Βερολίνου στο προσφυγικό δείχνει αποτελεσμάτα

merkel3-735x459Πριν τις εκλογές σε τρία κρατίδια την Κυριακή, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίζεται την στάση της στο προσφυγικό, επιμένει στο «όχι» σε πλαφόν προσφύγων και τονίζει πως η πολιτική του Βερολίνου δείχνει αποτελεσμάτα. Η σταθεροποίηση του προσφυγικού, εκτίμησε, θα οδηγήσει και στο «ξεφούσκωμα» του ξενοφοβικού AfD.

Συγκεκριμένα,σε συνέντευξή της στη Mitteldeutsche Zeitung (της Σαξονίας-Άνχαλτ, ενός από τα τρία κρατίδια που ψηφίζουν την Κυριακή), η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε πως δεν θα μπορούσε να ορίσει ανώτατο όριο στον αριθμό προσφύγων που μπαίνουν στη χώρα, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στη Συρία ή της κατάστασης που επικρατεί. «Με τις γειτονικές της χώρες η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιωχθεί μια εξισορρόπηση συμφερόντων».

«Για εμένα είναι σημαντικό να πρόκειται για λύσεις που είναι βιώσιμες και όχι για φαινομενικές και βραχυπρόθεσμες λύσεις», λέει χαρακτηριστικά η καγκελάριος, εξηγώντας ότι στα συμφραζόμενα της προσφυγικής κρίσης αυτό σημαίνει έναν «κοινό, συμπεφωνημένο ευρωπαϊκό τρόπο προσέγγισης». Στόχος πρέπει να είναι «η διατήρηση της ελευθερίας διακίνησης ανθρώπων και προϊόντων στην Ευρώπη, την οποία συνηθίσαμε στο χώρο Σένγκεν και από την οποία ωφελούμαστε τόσο».

Παράλληλα,η καγκελάριος υπεραμύνεται της απόφασης να δοθούν άλλα τρία δις ευρώ στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «δίκαιη εξισορρόπηση συμφερόντων». Την ίδια ώρα εμφανίζεται όμως αρκετά συγκρατημένη όσον αφορά τις πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Η ενταξιακή διαδικασία έχει ανοιχτή έκβαση. Απέχουμε πολύ από το να κλείσουμε σημαντικά κεφάλαια. Το Κυπριακό, για παράδειγμα, δεν έχει λυθεί. Όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο ακόμη».

Σχετικά Νέα