Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Φεβ 1st, 2016

H πρώτη επίσκεψη του Ραούλ Κάστρο στη Γαλλία

raoulkkastoras

Ο Ραούλ Κάστρο πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους της Κούβας στη Γαλλία, έπειτα από εκείνη του μεγαλύτερου αδελφού του, Φιντέλ, πριν από 21 χρόνια, η οποία δείχνει εξομάλυνση των σχέσεων της Αβάνας με την Ευρώπη.

Το επίσημο ταξίδι, το πρώτο στην Ευρώπη από τότε που ο 84χρονος Κουβανός πρόεδρος διαδέχθηκε τον αδελφό του το 2006, αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Κούβα τον Μάιο του 2015.

Ο κ. Κάστρο έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, με την υπουργό Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, τρίτη στην ιεραρχία της γαλλικής κυβέρνησης, να τον υποδέχεται θερμά στην Αψίδα του Θριάμβου.

Ο πρόεδρος της Κούβας είχε φθάσει το Σάββατο στο Παρίσι για ιδιωτική επίσκεψη και θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο Ολάντ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή τουλάχιστον 10 συμφωνιών, κοινή δήλωση στον Τύπο και επίσημο δείπνο.

Οι δύο χώρες θα εξετάσουν κυρίως τους τρόπους ενίσχυσης των ανταλλαγών τους.

Την Τρίτη θα έχεις συναντήσεις με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, η Γαλλία θέλει να επιβληθεί ως «πρώτος ευρωπαϊκός πολιτικός και οικονομικός εταίρος» της Κούβας.

Μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην Κούβα, όπως ο όμιλος Pernod-Ricard που παράγει το ρούμι Havana Club, η Alcatel-Lucent στις τηλεπικοινωνίες, η Total και η Alstom στην ενέργεια. Ωστόσο, με έναν όγκο περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, οι εμπορικές ανταλλαγές παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. «Δεν ανέρχονται ακόμη στο ύψος των προσδοκιών μας», παραδέχτηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ματιάς Φεκλ.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo