Ρωσία:Σκανδαλώδεις και προσβλητικές οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί διαφθοράς Πούτιν

1901434Την πεποίθηση πως η  εκτίμηση του αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν είναι διεφθαρμένος «εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την άποψη της κυβέρνησης των ΗΠΑ», εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Προεδρίας Τζος Έρνεστ.

Το BBC είχε μεταδώσει την Τετάρτη ότι ο Άνταμ Ζούμπιν, αξιωματούχος του τμήματος τρομοκρατίας και οικονομικών εγκλημάτων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί τον κ. Πούτιν «διεφθαρμένο».

Η απάντηση από το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα “σκανδαλώδεις και προσβλητικές” τις κατηγορίες για διαφθορά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που εξακόντισε η αμερικανική κυβέρνηση και εκτίμησε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιζητούν να επηρεάσουν τις ρωσικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Εκτιμούμε πως οι δηλώσεις αυτές είναι σκανδαλώδεις και προσβλητικές. Εννοείται, αναμένουμε εξηγήσεις εκ μέρους αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως πρόκειται για “μία δήλωση εντελώς χωρίς προηγούμενο” προερχόμενη από την Ουάσινγκτον.

Χθες βράδυ, μερικές ημέρες μετά τη μετάδοση μιας εκπομπής του BBC στη διάρκεια της οποίας ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών κατηγορεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν για διαφθορά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζόσουα Έρνεστ, δήλωσε: “Η δήλωση του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτό που αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο την άποψη της κυβέρνησης”.

“Υπάρχει ακόμη χρόνος, περισσότερα από δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές μας (που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2018), όμως η προετοιμασία φαίνεται να έχει ξεκινήσει. Είναι σαφές πως η συσσώρευση αρνητικών (πληροφοριών) εναντίον του αρχηγού του κράτους μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ασκηθεί πίεση και να επηρεαστούν οι μελλοντικές προεκλογικές εκστρατείες μας”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει πει ακόμη αν σκέπτεται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στη σειρά και τέταρτη μετά την πρώτη του εκλογή στην προεδρία.

“Είναι προφανές πως οι εταίροι μας –ή μάλλον θα έπρεπε να πούμε τώρα οι υποτιθέμενοι εταίροι μας– δεν εκτιμούν τη συγκροτημένη γραμμή που ακολουθεί η Ρωσία στο ουκρανικό, στο συριακό και γενικά την πολιτική της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή”, εκτίμησε.

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον είναι στο χειρότερο σημείο τους μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης το 2014 που προκάλεσε, μεταξύ άλλων, σειρά αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στο συριακό πληθαίνουν, ωστόσο, οι στρατιωτικές και διπλωματικές επαφές των δύο χωρών με σκοπό την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα