Σε εξέλιξη η ευρωπαϊκή περιοδεία του Ευ.Τσακαλώτου

tsakalotos_ellin_24112015

Σε εξέλιξη  η ευρωπαϊκή περιοδεία του έλληνα υπ. Οικονομικών .Την Παρασκευή συναντήθηκε με τον Μ. Παντοάν στην Ιταλία, το Σάββατο με τον Μ. Σεντένο στη Λισσαβώνα, ενω σήμερα, Κυριακή θα έχει συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.Αύριο, μετά τη Ρώμη, τη Λισαβόνα και το Παρίσι ο Ευ. Τσακαλώτος επισκέπτεται κατά σειρά Ελσίνκι, Άμστερνταμ και Βερολίνο.

 Πάντως σύμφωνα με το Reuters, oι Βρυξέλλες δεν έχουν αντιρρήσεις ως προς το γενικό πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό, αλλά όπως υποστηρίζουν δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα προτεινόμενα μέτρα θα έχουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρεία αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης. Αλλά βγαίνει; Πρέπει να πάρουμε περισσότερους αριθμούς και τεχνικά δεδομένα από την Αθήνα για να είμαστε σε θέση να πούμε» δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγματικά λόγος να επείγει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, είναι ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω εκταμιεύσεις δανείων και για την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ η κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα στενεύει.

Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,4 δισ. ευρώ σε τόκους το Φεβρουάριο, περίπου 470 εκατομμύρια εκ των οποίων θα είναι για τα δάνεια του EFSF και τα υπόλοιπα σε άλλα ομόλογα, είπε ένας τρίτος αξιωματούχος.

Παράλληλα, η ίδια πηγή σημειώνει ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου.

«Η πρώτη φάση της αξιολόγησης αναμένεται να αρχίσει την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου. Ίσως και λίγο αργότερα» επεσήμανε κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει ότι η αξιολόγηση αναμένεται να  ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του μήνα.

 

Σχετικά Νέα