Κολομβία:Οι αντάρτες καταγγέλλουν ότι μέλη τους παραμένουν φυλακισμένοι αν και πήραν χάρη

farc-group

Η αντάρτικη οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) κατήγγειλε χθες ότι τριάντα μέλη της στα οποία ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος είχε ανακοινώσει ότι απονέμει χάρη στα τέλη Νοεμβρίου συνεχίζουν να είναι έγκλειστα στις κολομβιάνικες φυλακές, ενώ οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Ο ηγέτης των FARC Τιμολέον Χιμένες, ή «Τιμοσένκο», κατήγγειλε «τα εμπόδια που εγείρουν δημόσιοι λειτουργοί για να εμποδίσουν την απονομή χάριτος να εφαρμοστεί πριν από το τέλος της χρονιάς», σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Πουθενά στον κόσμο μια μίνι-απονομή χάρης δεν προκαλεί τόσα εμπόδια. Ο πρόεδρος την απένειμε, αλλά κανένας δεν την εφάρμοσε», ήταν η αντίδραση του Ρικάρδο Τέγιες, μέλους της αντιπροσωπείας των διαπραγματευτών των FARC στην Αβάνα της Κούβας.

Ενώ οι «γραφειοκράτες» γιόρτασαν τα Χριστούγεννα με «ρούμι, με χορούς κι εκλεκτό φαγητό», οι αντάρτες στους οποίους απονεμήθηκε χάρη από τον πρόεδρο «περιμένουν μια υπογραφή για να ξαναβρούν τη λευτεριά τους», συνέχισε.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο το κράτος δείχνει τέτοια «τεμπελιά»: «Γιατί θέλουν να κρατάνε ακόμη στη φυλακή αυτούς στους οποίους απονεμήθηκε χάρη; Τίποτε δεν δικαιολογεί τον τρόπο που ενεργούν», πρόσθεσε.

Η Μπογοτά είχε ανακοινώσει την 22η Νοεμβρίου την απονομή χάριτος σε 30 αντάρτες εκείνο τον μήνα, κάνοντας λόγο για μια «χειρονομία καλής θέλησης», στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που η κυβέρνηση της Κολομβίας διεξάγει με την οργάνωση FARC στην Αβάνα της Κούβας από το 2012.

Την 23η Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος είχε δεσμευτεί ότι η οριστική συμφωνία ειρήνης πρόκειται να υπογραφεί μέσα σε έξι μήνες. Όμως την 21η Δεκεμβρίου οι αντάρτες εκτίμησαν ότι η τελική συμφωνία ειρήνης είναι απίθανο να υπογραφεί τον Μάρτιο

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα