Τον Ιανουάριο ο νέος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη για την επίλυση της συριακής κρίσης

0A72A4B2FD00ABED4B4F57458DA6AB23

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ,εντός του επόμενου μήνα, η ελβετική Γενεύη θα γίνει το σκηνικό του νέου γύρου συνομιλιών για αναζήτηση διεξόδου από την συριακή κρίση.

Οι συνομιλίες είχαν αποφασιστεί με το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο νέος γύρος θα γίνει τον Ιανουάριο στην ελβετική πόλη,χωρίς όμως να δίνεται συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο στόχος είναι οι νέες συνομιλίες να μην έχουν την τύχη των δύο προηγούμενων προσπαθειών, που είχαν αποβεί άκαρπες με αγκάθι την τύχη του Άσαντ.Στο ψήφισμα που είχε υιοθετήσει στα μέσα Δεκεμβρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο οδικός χάρτης προέβλεπε εκεχειρία και επαφές για την πολιτική μετάβαση από τις αρχές Ιανουαρίου 2016, βγάζοντας από το τραπέζι «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το Μέτωπο Αλ Νούσρα και η ISIS.

Στο ψήφισμα αναφερόταν συνέχιση των επιχειρήσεων, με αναφορά στη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ,  κατά αυτών των οργανώσεων, αναφορά στις 18 Ιανουαρίου για την εξέλιξηη της εκεχειρίας και χρονοδιάγραμμα για νέα αξιόπιστη κυβέρνηση εντός 6 μηνών και εκλογές εντός 18 μηνών.

Το κείμενο δεν έκανε αναφορά στον ίδιο τον Άσαντ, ενώ υπογραμμιζόταν ότι η πολιτική μετάβαση θα είναι υπό τη δικαιοδοσία της Συρίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα