Φόβοι για «γαλάζιο ναυάγιο»

Άρθρο της Ελευθερίας Κοσμοπούλου


 

Χαμόγελα φαίνεται πως έφερε στο Μέγαρο Μαξίμου η Δευτέρα, καθώς μετά την «κρυάδα» των αποτελεσμάτων από τις γερμανικές εκλογές και το δύσκολο τελευταίο δεκαήμερο, τρία συμβάντα συνέβαλαν, έστω και προσωρινά, στην αλλαγή ψυχολογίας.

Αρχικά, η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μετέφερε κλίμα αισιοδοξίας , μιλώντας για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια χωρίς επιπλέον μηχανισμούς εποπτείας και σιγουριά για το δεσμευτικό των αποφάσεων του Εurogroup του Ιουνίου.

Παράλληλα, όμως και τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονία που έδειξε πως η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ έχει μειωθεί κατά 5 μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, δημιούργησε επίσης ένα κλίμα ευφορίας σε κυβερνητικά στελέχη.

Το καλύτερο όμως κομμάτι της ημέρας για το Μαξίμου αποτέλεσε η στάση της ΝΔ στην Βουλή , με αφορμή την συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Καμμένο και την υπόθεση του Noor 1,

Σίγουρα κανείς δεν περίμενε στη ΝΔ πως αυτή η υπόθεση θα καταφέρει να προκαλέσει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ‘’σηκώσει’’ σε πρωτοφανή βαθμό το θέμα των συνομιλιών με τον ισοβίτη, Ευθύμιο Γιαννουσάκη, εμφανίστηκε κατώτερη των προσδοκιών και δεν κατάφερε να περάσει τον πήχη τον οποίον η ίδια είχε θέσει, δίνοντας έτσι τον χώρο στην κυβέρνηση να ‘’κερδίσει’’ και πάλι τις εντυπώσεις.

Αφορμή για το ‘’βατερλό’’ που ξέσπασε στη ΝΔ, αποτέλεσε η καταγγελία της στην πρόταση της για την Εξεταστική, πως στοχοποιείται συγκεκριμένος επιχειρηματίας για να εξοντωθεί ο Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το σημείο, ζητώντας ξανά και ξανά εξηγήσεις . Το σημείο αυτό αποτέλεσε και την αιχμή του δόρατος της κριτικής στελεχών της ΝΔ, που οδήγησε από την πρώτη ώρα σε εσωτερικούς τριγμούς την γαλάζια παράταξη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της διαδικασίας δεν παρίστατο για να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ, την ώρα που καλούσε τους άλλους βουλευτές να τη στηρίξουν, με πηγές να κάνουν λόγο για έντονο εκνευρισμό και φωνές στα γαλάζια γραφεία στη Βουλή.

Παράλληλα, και η αρνητική συμβολή του αντιπροέδρου της Άδωνι Γεωργιάδη, με την αναπαραγωγή του ζεϊμπέκικού του Κουρουμπλή αποτέλεσαν υλικό προβληματισμού για την κοινοβουλευτική ομάδα, με αρκετά μέλη της να φεύγουν το βράδυ της Δευτέρας από τη Βουλή χωρίς να μπορούν να κρύψουν τον προβληματισμό τους για την πολιτική διαχείριση υποθέσεων από την ηγετική ομάδα του κόμματος.

Σίγουρα, οι ‘’ αστοχίες’’ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσαν πόντους για άλλη μια φορά στο κυβερνητικό σχήμα, τροφοδοτώντας και πάλι με ισχυρά επιχειρήματα, σύμφωνα με πηγές, τους εσωτερικούς αντιπάλους του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να αμφισβητήσουν για άλλη μια φορά τις δυνατότητές του να αντιπαρατεθεί ισάξια με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει έντονος προβληματισμός πλέον για την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθεί το κόμμα, με πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας να δυσανασχετούν για τον τρόπο διαχείρισης βασικών ζητημάτων σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την χώρα, τονίζοντας πως αντί να ‘’γκρεμίζουμε το ψέμα Τσίπρα, βάζουμε λιθαράκια για να χτίσουμε το αφήγημά του’’.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο όπως αναφέρουν, πως μέχρι και ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ως την αντιπολίτευση των ονείρων του, με διαρκείς επιθέσεις δολοφονίας χαρακτήρων. Κάτι τέτοιο όπως ομολογούν, αποτελεί ελλιπή στρατηγική που μόνο κακό κάνει σε μια ιστορική παράταξη.

Το ‘’καζάνι΄΄ αρχίζει και βράζει, αναφέρουν άλλες πηγές, τονίζοντας πως πλέον θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στον επικοινωνιακό χειρισμό, προτού η ‘’γαλάζια παράταξη’’ καταλήξει εξαιτίας κάποιων σε ‘’γαλάζιο ναυάγιο’’.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα