Υπό συζήτηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο το ζήτημα των φρεγατών

Στις γαλλικές φρεγάτες αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια έκτακτης Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα καθώς και στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα ο υπουργός σχετικά με το ζήτημα των γαλλικών φρεγατών ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την απόκτησή τους.

«Αυτό που έχει συμβεί με τις φρεγάτες είναι πως υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα από υπουργίας Μειμαράκη, ωστόσο αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν.

Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η συμφωνία με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ένα ποσό που χρωστάει η Γαλλία στην Ελλάδα για να υπάρξει συνέργεια και να κατασκευαστούν οι φρεγάτες στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από το επίπεδο επαφών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν. Όταν και αν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και πάνω στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού».

«Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε μετά από διαπραγμάτευση που συνεχίζεται ότι το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F16 τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης.

To πρόγραμμα των F16 τυγχάνει της έγκρισης της κυβέρνησης και της Βουλής, όμως σε ό,τι αφορά την καταβολή των χρημάτων που θα είναι εντός του 1,1 δις, υπάρχει ζήτημα λόγω των δεσμεύσεων που έχουμε απέναντι στους εταίρους. Η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά βρίσκεται στις προκαταβολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου για το ζήτημα των φρεγατών από τη Γαλλία παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας έγιναν διερευνητικές συζητήσεις αλλά όλες οι απαντήσεις δόθηκαν από τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο. O κ. Κουβέλης είπε ότι υπάρχουν συνομιλίες ωστόσο όλες οι απαντήσεις έχουν δοθεί από τον κ. Καμμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος με τον κ. Καμμένο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στη σχέση τους».

«Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και δεν υπάρχει συμφωνία. Οι συζητήσεις είναι διερευνητικές», πρόσθεσε.

Σφοδρή επίθεση κατά Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε στην εισαγωγή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Επίθεση που αφορούσε τόσο στο νομοσχέδιο για την ενέργεια όσο όμως και σε offshore την οποίαν δημοσιεύματα συνέδεσαν με τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη.

Για το δεύτερο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν βρήκε για τέταρτη μέρα ούτε μια λέξη να πει για την off shore εταιρεία που φέρεται να συμμετείχε τόσο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» όσο και της εταιρείας ιδιοκτησίας της συζύγου του, Μαρέβας Μητσοτάκη. Και εδώ δεν πρόκειται απλώς για επιχειρηματική δράση αλλά για μια σκοτεινή υπόθεση την οποία επιμελώς το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης αποσιωπούν εδώ και μέρες», επεσήμανε ο κ. Τζανακόπουλος απευθύνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Μητσοτάκη.

«Τα ερωτήματα λοιπόν απευθύνονται ευθέως στον Κύριο Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να βρει το πολιτικό σθένος επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί:

  • Πρώτον: Επιβεβαιώνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της συζύγου του από την ίδια off shore εταιρεία που χρηματοδότησε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του «Πρώτου Θέματος»;
  • Δεύτερον: Ποιος είναι ο μέτοχος της εν λόγω εταιρείας και ποιο ή ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτήν;
  • Τρίτον: Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτές οι πρακτικές χρηματοδότησης συμβάλλουν στην διαφάνεια και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας τόσο των μέσων ενημέρωσης όσο και του πολιτικού συστήματος;

Από την πλευρά μας θα επιμένουμε να επαναλαμβάνουμε τα ερωτήματα μέχρι να λάβουμε μια πειστική απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη, όσες μέρες και αν χρειασθούν», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα