Υπόθεση Σκριπάλ: Προ των πυλών Ψυχρός Πόλεμος Δύσης – Μόσχας

Διπλωματικός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της Δύσης και Ρωσίας, με τις Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ να αποδίδουν με ξεκάθαρο τρόπο ευθύνες στη Μόσχα για την υπόθεση δηλητηρίασης του ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ στράφηκε με πρωτοφανή τρόπο εναντίον μέλους του και κάλεσε τη Ρωσία «να αλλάξει συμπεριφορά», «διότι δεν έχει τίποτε να κερδίσει».

Υψηλοί τόνοι μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας: Η Μέι επιβάλει σκληρά μέτρα

Την Τετάρτη η Τερέζα Μέι ανακοίνωνε την απέλαση 23 ρώσων διπλωματών. «Αυτή θα είναι η μοναδική μεγαλύτερη απέλαση των τελευταίων 30 ετών, αντανακλώντας το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό κράτος έχει ενεργήσει εναντίον της χώρας», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Μέι είπε ακόμη ότι θα ακυρωθούν οι επαφές υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο ακυρώθηκε η πρόσκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ. Επισήμανε, μάλιστα, πως το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, κατηγορώντας τον πρόεδρο Πούτιν για την εξέλιξη. «Είναι τραγικό» που ενήργησε έτσι, τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Μόσχα δεν ανέπτυξε ποτέ, ακόμα και την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, πρόγραμμα χημικών όπλων τύπου “Novitchok”, της νευροπαραλυτικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης

Το κοινό μέτωπο της Δύσης

Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ εξέδωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης κοινή ανακοίνωση, με την οποία κατηγορούν την Μόσχα για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στον ρώσο πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Όπως αναφέρουν στο ανακοινωθέν η επίθεση με στρατιωτικής χρήσης νευροτοξικό παράγοντα αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προ των πυλών μέτρα από τον Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών τα μέτρα που θα λάβει το Παρίσι στην υπόθεση της επίθεσης.

«Όλα οδηγούν στην πεποίθηση ότι η ευθύνη μπορεί να αποδοθεί στη Ρωσία και αυτό το επιβεβαιώνει το έργο που γίνεται από τις βρετανικές υπηρεσίες και είναι εις γνώσιν των γαλλικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

«Θα ανακοινώσω εντός των προσεχών ημερών τα μέτρα που σκεφτόμαστε να λάβουμε», είπε διευκρινίζοντας ότι θα συνομιλήσει αύριο, Παρασκευή με την Άγκελα Μέρκελ, την οποία θα υποδεχθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Αυστηρή προειδοποίηση από ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε πως η δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μία «εξαιρετικά σοβαρή» επίθεση εναντίον μίας χώρας του ΝΑΤΟ και αν η Ρωσία επιδιώκει τη σύγκρουση, «θα είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε όλα τα μέλη μας».

«Η επίθεση αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή. Η Ρωσία είναι γείτονάς μας και η απόφαση να έλθουμε σε αντιπαράθεση θα είναι δική της απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε:

«Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να έλθουμε σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι ακριβό, επικίνδυνο και προς το συμφέρον κανενός».

Ο Τραμπ κατηγορεί τη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι «φαίνεται» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην κατασκόπου και της κόρης του στη Βρετανία.

«Φαίνεται πως οι Ρώσοι βρίσκονται πίσω», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα