Τσίπρας:Να σταματήσει η ανθρωποθυσία προσφύγων στο Αιγαίο

tsipras1

Το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει η ανθρωποθυσία προσφύγων στο Αιγαίο, που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», κατά την τελετή για την αναχώρηση 30 προσφύγων με προορισμό το Λουξεμβούργο.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αγαλλίαση ψυχής αναφερόμενος στα παιδικά χαμόγελα που αντίκρισε και είπε ότι πρέπει να πολλαπλασιαστούν ώστε να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο. Όλες οι οικογένειες ευχαρίστησαν τον ελληνικό λαό δεν ευχαρίστησαν την κυβέρνηση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός ο οποίος σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες βρίσκονται εν μέσω κρίσης δείχνουν σε κάθε ευκαιρία την ανθρωπιά τους.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι χρειάζεται συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας, ώστε η ταυτοποίηση και οι διαδικασίες επανεγκατάστασης προσφύγων να ξεκινούν από τη γειτονική χώρα και όχι από τα νησιά της Ελλάδας.

«Σ΄ αυτή την Ευρώπη θέλουμε να ζούμε και όχι στην Ευρώπη που υψώνει τείχη, που υψώνει συρματοπλέγματα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι θέλω να πιστεύω πως έχουμε όλοι μία κοινή συνισταμένη την πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα, αυτή την πίστη που γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. «Αν αρχίσουμε να ανασηκώνουμε τείχη μεταξύ των λαών, τότε αυτή η ελπίδα θα σβήσει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι πόρτα εισόδου στο διάδρομο των προσφυγικών ροών, αλλά είναι μέρος του διαδρόμου. Πρόσθεσε ότι η πόρτα εισόδου είναι η γειτονική Τουρκία και ότι η πιο αποτελεσματική λύση προϋποθέτει τη συνεργασία Ε.Ε. και Τουρκίας ώστε η ταυτοποίηση των προσφύγων να γίνεται από τις τουρκικές αρχές και όχι στα ελληνικά νησιά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές υπογραμμίζοντας «Όλοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο».

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή διαδικασία θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.

Ο επίτροπος, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης πρέπει να γίνει συνήθης διαδικασία και στάθηκε στη φωτογραφία των γυναικών από τη Λέσβο που είχαν στην αγκαλιά τους ένα προσφυγόπουλο λέγοντας ότι: «Αυτή η φωτογραφία δείχνει την αλληλεγγύη και τη συλλογική προσπάθεια που απαιτείται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού».

«Αυτό που είδατε σήμερα, πρεπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα