Τραμπ για νέα NAFTA: Σώζει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, είναι ιστορική

Για μια “ιστορική” συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην εμπορική συμφωνία USMCA, η οποία θα αντικαταστήσει την συναφθείσα το 1994 NAFTA.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, η νέα συμφωνία θα γίνει “μηχανή παραγωγής θέσεων εργασίας” στη μεταποίηση, τη γεωργία, την τεχνολογία και τον χρηματοοικονομικό τομέα.

“Τα μέτρα αυτά θα στηρίξουν πολλές – εκατοντάδες χιλιάδες – θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ”, δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ. “Σημαίνει πολλές περισσότερες αμερικανικές δουλειές, υψηλού επιπέδου”, πρόσθεσε.

Οι τρεις χώρες προχώρησαν σε συμφωνία κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν την κατάρρευση των συνομιλιών ΗΠΑ – Καναδά, με τον Ντ. Τραμπ να την χαρακτηρίζει “την πλέον σύγχρονη, επικαιροποιημένη και ισοβαρή εμπορική συμφωνία” στην αμερικανική ιστορία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει να υπογράψει τη συμφωνία στα τέλη Νοεμβρίου.

Δήλωσε δε ότι η USMCA θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες στους Αμερικανούς αγρότες για εξαγωγές σιταριού, πουλερικών, αβγών και γαλακτοκομικών προϊόντων, μετατρέποντας παράλληλα τη Βόρεια Αμερική σε “ατμομηχανή της μεταποίησης”, εξασφαλίζοντας υψηλότερες αμοιβές για τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι Μεξικό και Καναδάς συμφώνησαν σε πρόνοιες για ζητήματα εργασιακών δικαιωμάτων, πνευματικής ιδιοκτησίας και περιβαλλοντικών προνοιών στη νέα συμφωνία.

Ο Τραμπ κατέληξε λέγοντας ότι χωρίς την πολιτική δασμών η νέα NAFTA δεν θα είχε υπογραφεί​​​​​.​​​

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα