Το Χόλιγουντ, η Καλιφόρνια και η… Ελλάδα

 

Άρθρο του Νίκου Κοσμόπουλου


 

 

Η Καλιφόρνια είναι γνωστό πως είναι μια από τις πλουσιότερες πολιτείες Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής , ενώ σε περίπτωση που ήταν ανεξάρτητη θα ήταν η 6η πλουσιότερη χώρα του κόσμου. Παράλληλα, κάτω από τον ζεστό ήλιο της , βρίσκεται η περιοχή του Λος Άντζελες με τον επιδεικτικό της πλούτο.

Πολλοί γνωρίζουν την πολιτεία λόγω του Λ.Α. που είναι ευρέως γνωστό για το Χόλιγουντ και τους “αστέρες” του, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι η οικονομία της Καλιφόρνιας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μια νέα οικονομική μελέτη που  δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Los Angeles County Economic Development Corporation (LAEDC) για λογαριασμό της Western States Petroleum Association, αναφέρει την οικονομική συμβολή της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Καλιφόρνια για το έτος 2015, καθώς και τον εντοπισμό βιομηχανιών που επηρεάζονται από τον ανταγωνισμό άλλων εταιρειών από άλλες χώρες.

Η έκθεση παρουσιάζει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ως τον σημαντικότερο εργοδότη, αναδεικνύοντας την Καλιφόρνια σε οικονομική κινητήρια δύναμη, υπεύθυνη για 368.100 νέες θέσεις εργασίας το 2015, με σχεδόν $66 τρις. ​​συνολικής προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντας κατά 2,7 % στο ΑΕΠ της Καλιφόρνιας.

Κατά συνέπεια, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου δίνει σημαντικά φορολογικά έσοδα στο Αμερικανικό δημόσιο,  της τάξεως τουλάχιστον $ 26,4 τρισεκατομμύρια δολαρίων .

Παράλληλα, οι βιομηχανίες που συνδέονται με τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, όπως μεταφορές, αποθήκευση, μεταποίηση και γεωργία, αντιπροσωπεύουν  1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα το συνολικό εισόδημα που δίνουν οι θέσεις εργασίας να φτάνει τα $ 111 τρις, συμβάλλοντας  κατά 8,4 % στο ΑΕΠ του Αμερικανικού δημοσίου.

Έχοντας σαν αφετηρία την συγκεκριμένη έκθεση, διαπιστώνουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμβάλει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην οικονομία μιας χώρας, δημιουργώντας  θέσεις εργασίας, αλλά και το πως μπορεί αυτή η χώρα να ενισχυθεί γεωπολιτικά στον παγκόσμιο χάρτη.

Με αφορμή τα παραπάνω και σε συνδυασμό τις εντατικές προσπάθειες της Ελλάδας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως ενεργειακή πύλη και να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη και παρατηρώντας ότι υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία με την Καλιφόρνια ως προς τις κλιματολογικές συνθήκες και τον τουρισμό, συμπεραίνουμε ότι η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο και να καταστεί με σωστούς πολιτικούς χειρισμούς σε μια αξιόλογη δύναμη χωρίς να αλλοιωθούν τα βασικά της χαρακτηριστικά που την έχουν αναδείξει παγκόσμιο τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό.

Το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ενεργειακοί κολοσσοί για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και την αξιοποίηση παλιών αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων που  αφορούν την περιοχή του Ιονίου ή τη νότια και δυτική πλευρά της Κρήτης, επιβεβαιώνει πως η χώρα μας είναι “φιλέτο” επενδύσεων που πρέπει να αξιοποιήσουμε για να βγούμε από το σκοτεινό τούνελ της κρίσης.

Παράλληλα, τα μεγάλα ενεργειακά έργα που έχουν δρομολογηθεί, όπως ο αγωγός ΤΑΡ, η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, το πλωτό τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης για την επέκταση του δικτύου αερίου, αλλά και τα προτζεκτ για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό (IGB), την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδος, μέσω της Κρήτης και  την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής και Κυκλάδων, μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την περαιτέρω σταθεροποίηση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, είναι γεγονός πως ο σωστός ενεργειακός σχεδιασμός θα αποτελέσει “κλειδί” για την προσέλκυση επενδύσεων και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής ισχύος της χώρας, γι αυτό και η πολιτική που θα πρέπει να ασκείται πρέπει να εστιάζει στα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της και όχι να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα