Το σκληρό πόκερ μεταφέρεται Βρυξέλλες με στόχο την απεμπλοκή της αξιολόγησης

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το σκληρό πόκερ για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem να ενημερώνει πως οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν εκεί τις επόμενες ημέρες, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι οι Θεσμοί δεν θα επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα. Από ελληνικής πλευράς, στις Βρυξέλλες παραμένουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο επισήμανε πως υπάρχουν σημαντικά ζητήματα ανοιχτά. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά πρόκειται να εντατικοποιηθούν και θα ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία-πακέτο για όλα τα ζητήματα και να επικυρωθεί η πολιτική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup.  Σχετικά με το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση, ο Ντάισελμπλουμ είπε πως το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο στις 7 Απριλίου, ωστόσο, όπως τόνισε, δεν υπάρχει δέσμευση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τότε. O πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε πως θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και μετά θα ακολουθήσει η ελάφρυνση του χρέους.

Απαντώντας γιατί δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι «το ερώτημα είναι αν πρέπει να κλείσεις τα μικρά θέματα πρώτα ή τα μεγάλα. Τώρα θα προσπαθήσουμε να χειριστούμε τα μεγάλα: εργασιακά, φόροι, μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες.»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, έκανε επίσης λόγο για πρόοδο, ειδικά από τον Αύγουστο του 2015, ωστόσο όπως είπε, «υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί γι’αυτό θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε την εργασία μας«. Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και, όπως είπε, υπάρχει το ρίσκο η καθυστέρηση αυτή να έχει αρνητική επίπτωση στην οικονομία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την μετατροπή του ESM σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ», τόσο ο Ντάισελμπλουμ, όσο και οι Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ εμφανίστηκαν θετικοί σε ένα τέτοιο σενάριο.

Ως προς το ζήτημα της παραμονής του τέλος στην προεδρία του Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Τόνισε ωστόσο ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.

Ως προς τις συζητήσεις για την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε κάποιου είδους ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται το εν λόγω ζήτημα με το ζήτημα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ανέφερε επίσης ότι έχει ζητήσει από την ελληνική πλευρά διευκρινήσεις ως προς το δάνειο που προτίθεται να λάβει από την Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς όπως είπε αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν αντιρρήσεις.

Πολιτική βούληση

Σε ερώτηση – που έμοιαζε περισσότερο με θέση – έλληνα δημοσιογράφου ο οποίος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέρριψε τη θέση αυτή λέγοντας ότι ο ίδιος δεν διαπίστωσε έλλειψη πολιτικής βούλησης, ωστόσο πρόσθεσε πως οι μακρές διαπραγματεύσεις ενδεχομένως να εξανεμίσουν την εμπιστοσύνη.

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί είπε πως είναι άδικο να μιλάμε για έλλειψη πολιτικής βούλησης ενώ τόνισε πως πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα. 

Παραμένουν στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκης 

Στις δηλώσεις του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε πως στην προσυνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των Θεσμών έκλεισαν τα πιο πολλά ζητήματα ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της διαδικασίας. Για αυτό το λόγο ο ίδιος, η Έφη Αχτσιόγλου, όπως και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες ώστε να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.

«Η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο και να βρεις τα βασικά ζητήματα όπου υπάρχουν διαφορές και μετά να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Άρα η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ και να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα και αν μπορούμε ούτε αυτά, για να μπορούμε μετά όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μια συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί πολύ περισσότερο και μπορούμε να πάμε στο ΔΝΤ στις συναντήσεις της Άνοιξης στις 22 Απριλίου για να προσθέσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες για όλο το πακέτο» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα.

 

Το κουαρτέτο είχε διαμηνύσει ότι στην Αθήνα δεν επρόκειτο να επανέλθει παρά μόνο εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί τα μέτρα τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι.

Με το μήνυμα αυτό έφυγαν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου από την Αθήνα, την ίδια γραμμή τήρησαν κατά τις πληροφορίες και χθες. Έτσι, αποφασίστηκε η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί στις Βρυξέλλες. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπούν Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης. Οι συζητήσεις σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησαν ήδη από χθες το βράδυ και στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί η εκτίμηση ότι έως την Πέμπτη θα έχουν ολοκληρωθεί.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα