Το Ποτάμι: Προσπαθούν να μετατρέψουν το ΑΣΕΠ σε κομματικό παραμάγαζο

Για απαξίωση του ΑΣΕΠ και μετατροπή του σε κομματικό παραμάγαζο κάνει λόγο ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Ποταμιού. Αναλυτικά:

«Όταν το 2016 ψηφίζονταν οι διατάξεις για την επιλογή γραμματέων και προϊσταμένων στο Δημόσιο, το Ποτάμι κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ράβει έναν φερετζέ για να κρύψει πίσω από ένα προπέτασμα αξιοκρατίας τις τοποθετήσεις των κομματικά αρεστών.

»Όταν περνούσαν σχεδόν δύο χρόνια απραγίας, δίχως η κυβέρνηση να έχει καταφέρει να εφαρμόσει τον πελατειακό νόμο για την επιλογή στελεχών στο Δημόσιο, το Ποτάμι κατέθετε προτάσεις για τη βελτίωση του νόμου ώστε να αναδειχθούν οι πραγματικά άξιοι.

»Όταν το Ποτάμι κατήγγειλε μια προς μια τις πελατειακές διατάξεις που εμφιλοχωρούσαν σε κάθε νομοσχέδιο τα κυβερνητικά χείλη (και τρολς) σιωπούσαν.

»Όταν το Ποτάμι ρώτησε την κ. Γεροβασίλη για τις μεθοδεύσεις στις επιλογές των Γενικών Διευθυντών, εκείνη πέταξε το μπαλάκι στο ΑΣΕΠ.

»Όταν αναγκάστηκαν να ανοίξουν το διαγωνισμό για την πλήρωση θέσεων καθαριότητας στους Δήμους και σε άλλους που δεν υπηρετούν ήδη στις θέσεις αυτές, πέταξαν πάλι το μπαλάκι στο ΑΣΕΠ: ενώ η αρχική διάταξη προέβλεπε την πριμοδότηση για τις μισές θέσεις των ήδη υπηρετούντων στους Δήμους, το ΑΣΕΠ αποφάσισε να ερμηνεύσει διασταλτικά τον νόμο και να αποφασίσει (με 13 ψήφους υπέρ και 12 κατά) την επέκταση της πριμοδότησης στο σύνολο των θέσεων. Με άλλα λόγια, αν κάποιος με όλα τα προσόντα για μια θέση δεν είναι ήδη υπάλληλος στον Δήμο, δεν έχει καμία πιθανότητα να προσληφθεί. Μέλη της διοίκησης του ΑΣΕΠ τα οποία πρόσκεινται στην κυβέρνηση και μειοψήφισαν στην απόφαση, καταγγέλλουν ότι δέχονται πιέσεις να παραιτηθούν.

»Ένα ανάχωμα στην πελατοκρατεία είχε ορθωθεί τα χρόνια της μεταπολίτευσης με την ίδρυση του ΑΣΕΠ. Και παρόλες τις προσπάθειες των κυβερνήσεων που ακολούθησαν να το αποδομήσουν, αυτό εξακολουθεί να στέκει όρθιο. Την πιο συστηματική επίθεση και μεθοδευμένη απαξίωση δέχεται το ΑΣΕΠ επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η οποία, έχοντας απογειώσει τις χειρότερες πελατειακές πρακτικές, διορίζει παντού κομματικούς φίλους, εγκάθετους και τρολ. Χωρίς αιδώ, χωρίς αισχύνη, με απόλυτη περιφρόνηση, όχι μόνο στην ισότητα και την αξιοκρατία, αλλά και στον κρατικό προϋπολογισμό.

»Το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση να πάψει να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ΑΣΕΠ ως επίφαση αξιοκρατίας για τις κομματικές προσλήψεις φίλων και κομματικά αρεστών στις οποίες επιδίδεται μετά μανίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα